fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Jalutamine on lihtne ja taskukohane viis oma vaimse heaolu eest hoolitsemiseks

Kes poleks viimase pooleteise aasta jooksul vaimse tervise testi teinud? Ärevus, depressioon ja üksindus on pandeemia kõrvalnähud, mis mõjutavad suurt osa inimestest. Pandeemia kõige mustematel hetkedel hoiti sotsiaalseid kontakte miinimumini, jõusaalid suleti ja hobid oli vaja pausile panna. Pole siis ime, et paljudel on vaimse tervisega muresid. Keerulistel aegadel on inimesed pidanud otsima uusi viise oma heaolu eest hoolitsemiseks. Samas on paljud avastanud looduse täiesti uuel moel.

Looduses jalutamine on üks lihtsamaid ja odavamaid viise nii füüsilise kui vaimse heaolu eest hoolitsemiseks. Liikumine iseenesest on vaimule hea, kuid tervise parandamiseks on uuritud ka looduses viibimist. Värske õhk, päikesevalgus ja metsahääled alandavad südamelööke ja rahustavad meelt. Metsas või rohelises keskkonnas liikumine maandab stressi ja aitab hetkeks vabaneda globaalse pandeemia muredest. See on ka iseendale pühendatud aeg, mil sa ei pea e-kirju lugema ja midagi uuendama. Mis kõige parem, välitegevused sobivad peaaegu kõigile ja neid on lihtne kohandada vastavalt enda vormisolekule.

Toeta vaimset tervist

Muidugi pole õues ajaveetmise jõud midagi uut. Loodusläheduse mõju õnnetundele ja haigestumuse vähenemisele on juba ammu tunnustatud. 2016. aastal püüdis ajakirjanik Bryony Gordon parandada oma vaimset heaolu, minnes välja, kui tal tekkis idee.

“Mul ei läinud tol ajal eriti hästi. Läksin jooksma oma elukoha lähedale ja mu eesmärk oli olla parem. Ma ei saanud jätta tähelepanuta, et jalgpallurid, jooksjad, isegi emade rühmad said kokku, et õues aega veeta. Hakkasin mõtlema, et kui meid on nii palju vaimse tervise probleemidega, siis miks need inimesed ei kogune õues,” kirjeldas ta ajakirjale Glamour.

Ideest inspireerituna saatis Bryony Twitterisse kutse kõigile huvilistele, kes tahaksid jalutamisega tuju tõsta.

“Minu üllatuseks saabus vihmasel hommikul kohale paarkümmend inimest,” lisas ta.

Nii sündis eakaaslaste tugigruppide võrgustik Mental Health Mates, mis kutsub vaimse tervise probleemidega inimesi hukkamõistu kartmata välja minema ja koos aega veetma. Isegi kui organisatsioon sinu kodukohas ei tegutse, tasub sarnase tervisekasu saavutamiseks jooksurajale minna kasvõi hea sõbraga.

Spordirõivaste tootja ASICS hiljuti avaldatud sõltumatu uuringu tulemused näitavad ka välitegevuse kasulikkust. Uuringus vaadeldi kaubamärgi programmi Movement for Mind. Kaheksanädalane programm, mis töötati välja koostöös vaimse tervise spetsialistidega, sisaldab kahte 30-minutilist jalutuskäiku või jooksmist kaks korda nädalas. Uuringu tulemuste kohaselt paranes osalejate vaimne heaolu rahvusvaheliselt tunnustatud Warwick-Edinburghi vaimse heaolu skaala järgi mõõdetuna oluliselt.

On selge, et vaimsesse tervisesse investeerimine on praegusel keerulisel ajal võib-olla olulisem kui kunagi varem. Looduses jalutamine on uuritud tõhus viis enda vaimse heaolu parandamiseks.

“Looduses viibimisel on oluline psühholoogiline kasu. See rahustab inimesi, soodustab elujõudu ja aitab inimestel olla olevikus. Neid eeliseid ei tohiks alahinnata. See teeb vaimse tervisega tõesti imesid,” kiidab ajakirjas psühholoog Becky Spelman.

Allikas: Glamour