fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Kurkum on rahustav ja sära andev nahahoolduse kangelane

Kes poleks kuulnud kurkumi tervisemõjudest. Kurkum kuulub ingveri taimede hulka. Selle juurtest saadav kollane pulber on populaarne maitseaine, kuid seda on pikka aega kasutatud ka Hiina ja India meditsiinis.

“Kurkumi kasulikud omadused põhinevad koostisosal, mida nimetatakse kurkumiiniks,” ütleb kosmeetikakeemik Ron Robinson ettevõttest Allure.

Antioksüdantne ja põletikuvastane kurkumiin soodustab heaolu mitmel viisil ning ka nahahooldusmaailm on selle võimetest vaimustunud.

“Kurkumiin võitleb vabade radikaalidega ja võib kiirendada haavade paranemist,” ütleb dermatoloog Jeffrey Fromowitz.

Mis kasu on kurkumist nahale?

Nahahoolduses kasutades aitab kurkum nahka rahustada. Põletikuvastaste ja antimikroobsete omaduste tõttu on see populaarne koostisosa muuhulgas akne ravis ning kuna kurkum aitab kontrollida põletikke ja oksüdatsiooni, võib see kiirendada naha paranemist. Antioksüdantne kurkum muudab ka heledamaks ja ühtlustab nahatooni ning sobib suurepäraselt ka aknearmide raviks. Kurkumi tõhusus hüperpigmentatsiooni korral on teaduslikult tõestatud.

-“Kurkum aitab esile tuua naha loomuliku sära,” ütleb dermatoloog De Anne Harris Collier.

Robinsoni sõnul võib kurkum isegi soodustada naha enda kollageeni tootmist. See aitab vananeval nahal püsida pingul. “Nende väidete kinnitamiseks on aga vaja täiendavaid uuringuid,” märgib ta.

Kas kurkum sobib kõigile?

Kurkum on üldiselt hästi talutav koostisosa. Dr Fromowitz soovitab aga uue toote kasutuselevõtul teha väikesele nahapiirkonnale allergiatesti. Kui nahal on ärritus, punetus ja turse, ei tohi toodet kasutada. Samuti, kui tead, et oled toidus sisalduva kurkumi suhtes allergiline, on parem kurkumit sisaldav kosmeetika vahele jätta.

Kõige tavalisem kurkumiga seotud kõrvalmõju on see, et see võib jätta nahale kollased laigud, mis on aga tavaliselt vee või toonikuga kergesti eemaldatav.

“Kollaste laikude eemaldamiseks võid kasutada ka veidi sooja oliivi- või kookosõli, sest kurkum on õlis lahustuv,” soovitab dr Collier.

Millised tooted sisaldavad kurkumit?

Kuigi kurkumit on mõnes kultuuris nahahoolduses kasutatud juba pikka aega, on Robinsoni sõnul selle ülemaailmne populaarsus viimastel aastatel tohutult kasvanud. Tänapäeval võib seda leida väga erinevatest toodetest.

“Kurkumit kasutatakse kõige sagedamini näomaskides ja seerumites akne, põletiku ja hüperpigmentatsiooni raviks,” ütleb dr Collier.

Varsti on kurkumit näha isegi päikesekaitsetoodetes.

“Tänu hiljutistele uuendustele tundub kurkumiin ka päikeseenergiatoodete uue filtrina paljulubav,“ lisab dr Collier.

Lisaks on kurkum endiselt üks populaarsemaid isetehtud näomaskide koostisosi. Tegemist on suhteliselt odava toorainega, mida leidub paljudes köögikappides.

“Kurkum sobib hästi meega, sest mesi annab nahale loomuliku niisutuse. Sobib ka segamiseks piima või jogurtiga. Nad sisaldavad piimhappeid, mis koorivad nahka,” juhendab dr Collier.

Kui kasutate kurkumit omatehtud näomaskides, kaitske kindlasti riideid ja tekstiile.

Allikas: Allure