fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Külastajad näitusel „Memlingist Rubensini. Flandria kuldne ajastu". Foto: Eesti Kunstimuuseum

Külastajad näitusel „Memlingist Rubensini. Flandria kuldne ajastu". Foto: Eesti Kunstimuuseum

Algas suurejooneliste väliskunsti näituste viimane nädal Kadrioru kunstimuuseumis ja Niguliste muuseumis

Käes on viimane nädal, kui Kadrioru kunstimuuseumis ja Niguliste muuseumis näeb Belgia kunstifondi The Phoebus Foundationi kogust pärit näitusi “Memlingist Rubensini. Flandria kuldne ajastu” ja “Meeletu Dymphna järele”. Mõlemas muuseumis leiavad viimasel nädalal aset ka eriekskursioonid ja publikusündmused.

Kadrioru kunstimuuseum on näituse viimasel lahtioleku nädalal (23.11-28.11) avatud iga päev kuni kella 20.00ni. Laupäeval, 27.11 toimuvad rikkaliku programmiga publikupäevad nii Kadrioru kunstimuuseumis kui ka Niguliste muuseumis. Publiku seas oodatult menukaks osutunud näitust “Memlingist Rubensini. Flandria kuldne ajastu” Kadrioru kunstimuuseumis on külastanud üle 32 000 inimese. Teiste seas eksponeeritakse näitusel Euroopa kunsti suurmeistrite Peter Paul Rubensi, Hans Memlingi ja Anthony van Dicky loomingut. Tegu on seni kõige suurejoonelisema Madalmaade kunsti näitusega Eestis, mis heidab eri alateemade kaudu valgust nii tolle aja kunstile kui ka ühiskonnale.

Kadrioru kunstimuuseumi programm:

Kell 12-16 Töötuba “Ära narri päkapikku”. Narri ja/või päkapiku meisterdamine

Kell 12 ja kell 15 Mänguline lastetuur eesti keeles “Valitsejast narrini”

Kell 13 Mänguline lastetuur vene keeles “Valitsejast narrini”

Kell 14 ja kell 16 Ekskursioon näitusel eesti keeles

Kell 14 ja kell 16 Ekskursioon näitusel vene keeles

Kell 17 Ekskursioon näitusel inglise keeles kunstiajaloolase Niels Schalleyga (The Phoebus Foundation)

Kell 18 Pidulik kontsert “Memlingist Rubensini”, esineb ansambel Hortus Musicus, kunstiline juht Andres Mustonen

Niguliste muuseumis eksponeeritakse viimast nädalat näitust, mis toob vaatajate ette erilise väljapaneku ja räägib Iiri printsessi Dymphna kurvast eluloost, avades 500aastase teose äsja lõppenud konserveerimistööde tulemused ja uued avastused. Näituse keskmes on hilikeskaegne maalitahvlist koosnev altariretaabel, mis kujutab Iiri printsessi, neitsist märterpühaku Dymphna elu ja kannatuslugu. Erilise pildiprogrammi ja põneva ajalooga teose maalis 16. sajandi alguses Goossen Van der Weyden. Näitus pöörab tähelepanu ka laiematele, ühiskondlikult olulistele küsimustele vaimsest tervisest ja naiste õigustest.

Kolmapäeval, neljapäeval ja reedel, 24., 25. ja 26. novembril kell 16 toimuvad pooletunnised eestikeelsed lühiekskursioonid näitusel “Meeletu Dymphna järele”. 27. novembril kell 15 peab Niguliste muuseumis loengu Anu Rae, kes kirjeldab vaimsete häirete ajalugu. Loengus räägitakse hiliskeskaja ja varauusaja vaimuhaiguste käsitlustest, samuti vaadeldakse, kuidas on muutunud suhtumine vaimse tervise probleemidesse.

Laupäeval, 27.11 ootab külastajaid Niguliste muuseumis põhjalikum programm:

Kell 13 ekskursioon inglise keeles (kunstiajaloolane Niels Schalley, The Phoebus Foundation) märterpühak Dymphna loost ning Geeli linna tähendusest vaimuhaiguste ravis ja ajaloos

Kell 14 ekskursioon inglise keeles (Sven Van Dorst, The Phoebus Foundationi konserveerimisstuudio juht) Püha Dymphna altariretaablist ning teose konserveerimisest

Kell 15 loeng “Vaimuhaiguste ajaloost Euroopas” (Anu Rae, Tartu Ülikooli ajaloodoktorant ja Tartu Ülikooli muuseumi kuraator)

Kell 16 orelipooltund

Kell 13-15 on lastele avatud inglite teemaline töötuba.

Näituse lõpunäddala sündmustel saab osaleda vastava muuseumi piletiga.

Näituse “Memlingist Rubensini” lõpunädala sündmus Facebookis:

https://www.facebook.com/events/403115081363114

Näituse “Meeletu Dymphna järele” ekskursioonid Facebookis:

https://www.facebook.com/events/1050614339058337?ref=newsfeed

Loeng vaimsete häirete ajaloost Facebookis:

https://www.facebook.com/events/1175060153021202