fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

teamLab. Näitusevaade. Hõljuvad õied igavikumeres. 2022. Kumu kunstimuuseum. © teamLab, Pace Gallery loal

teamLab. Näitusevaade. Hõljuvad õied igavikumeres. 2022. Kumu kunstimuuseum. © teamLab, Pace Gallery loal

Kumu kunstimuuseumis algas rahvusvahelise digitaalkunstinäituse ehitus

Septembri algul hakkasid ettevalmistused Kumu kunstimuuseumi käesoleva hooaja tippnäituseks „teamLab. Hõljuvad õied igavikumeres”. Tōkyōs baseeruva rahvusvahelise kunstikollektiivi teamLab näitus on esimene nii mastaapne digitaalkunsti väljapanek Eestis. Näituse pikk ettevalmistusperiood hõlmab kolme kuu jooksul tegevusi ruumi ülesehitusest kuni programmeeritud teoste seadistamiseni. Publikule avatakse näitus 11. novembril.

Näitus „teamLab. Hõljuvad õied igavikumeres” täidab Kumu suure saali igavikuliste lainetega, mille keskel õide puhkevad lilled kordavad üha uuesti elu ringkäiku. Teoseid genereerib reaalajas arvutiprogramm, muutes näitusel iga hetke kordumatuks. teamLabi mõjusad loodusest inspireeritud ruumiinstallatsioonid on muutnud arusaama digitehnoloogiaga loodud kunstist ning vaimustanud miljoneid vaatajaid üle maailma.

„Virtuaalmaailma plahvatuslik jõudmine muuseumisaalidesse 1990. aastatel on loonud digitehnoloogiatel põhinevale kunstile eri väljundeid. Uusi tehnoloogiaid kasutavaid kõrgetasemelisi näitusi oleme aastate jooksul ka Kumusse toonud – alates Ryoji Ikedast kuni Jeremy Shaw’ni. „teamLab. Hõljuvad õied igavikumeres” on vaatajale emotsionaalselt kaunis jalutuskäik kunstlikult loodud ruumis, mis manipuleerib inimese taju ja ruumikogemusega. Erisugustes vormides on seda tegelikult tehtud läbi kogu kunstiajaloo,” rääkis Eesti Kunstimuuseumi peadirektor Sirje Helme.

Suure näituse ettevalmistused on muuseumile mitmes mõttes väljakutseid pakkuvad. „Kumu jaoks on esmakordne nii pikk ajutise näituse ehitusperiood – saal on kolm kuud külastajatele suletud. Suurte tehniliste näituste puhul on selline aeg aga pigem miinimum ja ajaraam on väga tihe. Suurem osa ajast läheb ehitusele ja tehnika paigaldusele. Seejärel saab teamLabi meeskond teosed paika häälestada,” selgitas näituse koordinaator Inga Jaagus.

2001. aastal asutatud teamLab on rahvusvaheline ja interdistsiplinaarne kunstirühmitus, kes uurib digitehnoloogia abiga inimese ja teda ümbritseva maailma vahelisi suhteid, mille puhul kunst kaotab selged piirid. teamLabi teoseid on Põhja-Euroopas varem eksponeeritud vaid korra, 2018. aastal Helsingis Amos Rexi kunstimuuseumi avanäitusena.

Näitus jääb Kumu suures saalis avatuks 7. maini 2023.