fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Kell 12 algav pidustuste avatseremoonia toob publiku ette barokktantsu veetleva ilu . Foto: Eesti Kunstimuuseum

Kell 12 algav pidustuste avatseremoonia toob publiku ette barokktantsu veetleva ilu . Foto: Eesti Kunstimuuseum

Kadrioru lossi- ja pargiansambli 305. sünnipäeval näeb prantsuse barokktantsu ja kõlavad taiko-trummid

22. juulil toimuvad kõikjal Kadrioru pargis ja muuseumides Kadrioru lossi- ja pargiansambli 305. aastapäevale pühendatud pidustused, mis toovad kokku maailma kultuuride eredaid näiteid prantsuse barokktantsust jaapani traditsioonilise muusikani.

Tänavuste Kadrioru sünnipäevapidustuste teemaks on maailma kultuurid, sest Kadriorg on oma sünnist alates olnud erinevate maade kunstide ja inimeste kohtumispaik. Roomast saabunud arhitekti loodud lossi ja pargi projekti teostamisel töötasid siin meistrid Veneetsiast, Stockholmist, Peterburist ja Riiast. Ka praegune Kadriorg on maailmale avatud ja toob kokku palju erinevaid traditsioone – rõõmustavad ju siin külastajat nii eesti vöömustrite järgi kujundatud värvirohked lillepeenrad kui ka vaikne ja minimalistlik jaapani aed; Kadrioru kunstimuuseumis ja Mikkeli muuseumis on väljas aga paljude Euroopa, Vene ja Idamaade kunstnike looming.

Väärikat juubelit tähistav Kadriorg on jätkuvalt elav ja muutuv ning mõnikord tekitavad uuendused armastatud Kadriorus ka vastakaid arvamusi. Kadrioru areng on äärmiselt oluline kogu Tallinn jaoks, on ju see linna suurim ajalooline park. Tallinna abilinnapea Vladimir Svet õnnitleb juubeli puhul pargi ja Kadriorus asuvate muuseumide töötajaid ning rõhutab: „Kuigi Kadriorg tähistab 305. sünnipäeva, kehtib ka selle puhul vana tõde: nii nagu Tallinn, ei saa ka Kadriorg kunagi valmis. Pargi ja siinsete kultuuriasutuste areng on pidev – kerkiv oranžerii-majandushoone on selle eredaks tõestuseks. Park pakub külastajatele uusi ja põnevaid tegevusi, pidades samas silmas pargi ajaloolise väärikuse ja unikaalsuse säilimist, mis teebki selle tallinlaste ja linna külaliste silmis eripäraseks ja südamelähedaseks.” Kadrioru Pargi juhataja Ain Järve võtab selle kokku nii: „Kõik, mis Kadriorus aset leiab, on juba ette võetud luubi alla, sest park pole mitte ainult loodus ja kunst, vaid veel midagi enamat.”

Kell 12 algav pidustuste avatseremoonia toob publiku ette barokktantsu veetleva ilu ning juhatab sisse Lossiaiamängud – maastikumängu, kus jagub meisterdamist, loomingulisi ülesandeid ja õpetlikke mänge kogu perele. Kell 12–16 toimuvaid Lossiaiamänge korraldavad Kadrioru kunstimuuseum, Mikkeli muuseum, Peeter I maja ja lastemuuseum Miiamilla ning kõik tegevused pargialadel muuseumide juures on tasuta.

Maailmakultuuride tutvustamiseks täiskasvanutele ja noortele korraldatakse mitmeid ekskursioone ja töötube. Ansambel TEAM EN muusikud tutvustavad taiko-trumme ja nendel esitatavat muusikat kui jaapani traditsioonilise kultuuri olulist osa. Lilleseadmise kunsti õpetab florist ja Tallinna Lilleballi juht Tatjana Tridvornova. Kadrioru pargi liigirohket taimestikku ja sündmusterohket ajalugu avavad pargiekskursioonid, vanade meistrite kunsti tagamaid tutvustavad kuraatorituurid Kadrioru kunstimuuseumis ja Mikkeli muuseumis.

Juba 23. korda peavad Kadrioru kunstimuuseum ja Kadrioru Park Kadrioru sünnipäeva, mille tähistamiseks on valitud Peeter I välipäevikusse märgitud 22. juuli 1718, mil tsaar Peeter I ja arhitekt Nicola Michetti määrasid tulevase lossi asukoha. Kadriorus töötamise tähendust kommenteerib Kadrioru kunstimuuseumi direktor Aleksandra Murre: „Meie ülesandeks on muuseumide ja pargi kätte usaldatud väärtuste, ilu ja teadmiste hoidmine, arendamine ja inimestega jagamine. Kadriorg pole pelgalt ajalooline paik, vaid oluline ja väga eriline osa meie kultuurist, sest Juhan Viidingu sõnu kasutades „võõra maa kunagiste valitsejate võõrapäraselt ilus loss on siin „üksnes-majade-maal” nüüd omaks saanud”.”

Kadrioru kunstimuuseumi kui maailma kultuure kokku toova institutsiooni olulisust rõhutab ka Eesti Kunstimuuseumi peadirektor Sirje Helme: „Pideva pikaajalise töö tulemusena on Kadrioru kunstimuuseum saanud oluliseks rahvusvahelist kunsti ja kultuuri tutvustavaks paigaks, vanade meistrite loomingule pühendatud näituste koostamiseks tehakse koostööd paljude mõjukate Euroopa kunstikogudega. See aitab tuua maailma kunstipärandit Eesti publikuni, aga tutvustada ka Eestit kui professionaalsete ja kõrgetasemeliste kultuuriasutustega riiki.”

Pidustused kulmineeruvad õhtul, kui kell 18 algab Kadrioru kunstimuuseumis barokktantsu kontsert-etendus „Veetlev barokktants” ja seejärel kell 20 suurejooneline taiko-trummide show „Shinki” Kadrioru alumise aia suurel laval. Esineb ansambel TEAM EN Jaapanist, mida juhib rahvusvaheliselt tuntud virtuoos Yosuke Oda. Õhtustele kontsertidele on sissepääs piletiga.

Pidustuste täpsema ajakavaga saab tutvuda Kadrioru kunstimuuseumi kodulehel.