fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Viis stressitekitajat, mis kahjustavad teie nahka

On täiesti võimatu vältida kõiki asju, mis võivad meie nahka kahjustada. Naha vananemine, nagu vananemine üldiselt, on osa loomulikust elukäigust ja selle vastu pole vaja võidelda. Siiski on palju tegureid, mis kiirendavad vananemismärkide teket. Terve nahk särab olenemata vanusest, kuid stressis nahk näeb välja ebaühtlane ja elutu. Poosh loetles viis kõige hullemat nahavaenlast, mis panevad naha enneaegselt vananema. Nende viie vältimine aitab tagada, et teie nahk on järgnevatel aastakümnetel parimas võimalikus seisundis.

Päike

Päike võib tuju tõsta ja tema kiired annavad meie kehale elutähtsa D -vitamiini annuse. Nahk aga ei naudi liigset päikese käes peesitamist. Nagu me juba teame, võib UV -kiirgus põhjustada nahavähki, kuid palju varem põhjustab see naha enneaegset vananemist. Naha elastsuse kaotus, elutus, pigmentatsioonihäired ja lõpuks kortsud on märgid, et päikese käes on oldud liiga palju. Lisaks sisaldavad paljud nahahooldusrutiinid tänapäeval koostisosi, mis teevad nahka päikese käes tundlikumaks. Näiteks retinool ja koorivad happed.

Riided, kõrge SPF’ga tooted ja varjus viibimine kaitsevad teie nahka päikesekahjustuste eest.

Vedelikupuudus

Vedeliku tasakaalu säilitamine on oluline mitmel põhjusel, kuid isegi väike vedelikupuudus ilmneb nahal kiiresti. Kuiv nahk tundub elutu ja ilmuvad väikesed jooned. Väga kuiv nahk võib isegi kooruda.

Pidev dehüdratsioon aja jooksul põhjustab naha enneaegset vananemist, näiteks joonte süvenemist ja elastsuse kaotust. Lisaks, kui nahk kannatab kuivuse all, on ka selle loomulik kaitsevõime halvenenud. Sellisel juhul puutub nahk palju rohkem kokku selliste keskkonnategurite ohtudega nagu õhusaaste ja päike. Seetõttu jooge kindlasti iga päev piisavalt vett ja eelistage nahka niisutavaid toite, nagu kurk, arbuus ja rohelised köögiviljad.

Lõhnaained

Paljud lõhnaained, sealhulgas eeterlikest õlidest valmistatud lõhnaained, võivad nahka ärritada. Lõhnad, eriti tundlikul nahal, võivad põhjustada allergilist kontaktdermatiiti, valgustundlikkust ja põletusi. Sünteetilised lõhnaained sisaldavad sageli palju koostisosi ning enamus meist kasutavad tahtmatult iga päev palju lõhnaaineid sisaldavaid tooteid. See võib põhjustada keemilise koormuse suurenemist niivõrd palju, et nahk hakkab reageerima. Ja isegi kui eeterlikud õlid on valmistatud looduslikest koostisosadest, võivad need siiski nahka väga tugevalt ärritada. Neid ei soovitata kasutada nahal lahjendamata kujul.

Koorimine

Naha koorimine iga natukese aja tagant aitab hoida nahka puhtana, kuid peate koorimisvahenditega olema vaoshoitud. Sõltuvalt nahast peaks koorimine piirduma tavaliselt ühe või kahe korraga nädalas. Kui nahka kooritakse liiga sageli või liiga karmide toodetega, rikutakse sellele omast mikrobioomi ja selle kaitsevõime väheneb.

Paljud naha sümptomid, nagu põletik, lööbed ja nahaärritus, on sageli põhjustatud naha enda kesta rikkumisest. Nahk paraneb aja jooksul, kuid kui me kogu aeg nahka koorime, pole tal aega taastuda. Liiga innuka koorimise asemel peaks nahahooldus püüdma hoida nahka tasakaalus.

Suhkur

Kõigil meist lööb magusaisu iga natukese aja tagant välja ja aegajalt tarbitud maiustuste pärast pole vaja muretseda. Toit, milles on palju töödeldud suhkrut, võib aga kehale ja nahale väga halvasti mõjuda. Suhkur aeglustab kollageeni tootmist ja soodustab seega peente joonte teket ja naha lõtvumist. Lisaks võib liigne suhkru tarbimine süvendada põletikulisi nahaprobleeme, nagu akne. Seega piirake kindlasti suhkru tarbimist.

Allikas: Poosh