fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Kas glükoolhape on osa teie nahahooldusest?

Glükoolhape paneb naha särama ja parandab selle tekstuuri. Koorivat ainet saab kasutada vistrike, peente joonte ja hüperpigmentatsiooni kontrollimiseks. Nagu teiste hapete puhul, nõuab ka glükoolhappe kodune kasutamine põhiteadmisi aine toimimisest ning kellele see sobida võiks.

Mis on glükoolhape?

Glükoolhape on üks AHA-hapetest, mida nahahoolduses kasutatakse nende kooriva toime tõttu. Kuna happed ei hõõru naha vastu samamoodi nagu mehaaniline koorimine, on nad õrnem variant surnud naharakkude eemaldamiseks.

“Koorimine peaks olema osa igast nahahooldusrutiinist. See parandab naha välimust kohe, eemaldades häguse ja kuiva naharakukihi,” ütleb dr Anjali Mahto Vogue UK-st.

Kuna glükoolhape on AHA hapete väikseim molekul, tungib see sügavale naha sisse ja koorib seetõttu seda eriti tõhusalt. Sügavalt aktiivne aine võib suurendada ka naha enda kollageeni tootmist. Teisest küljest võib see täpselt samal põhjusel ärritada ka kõige tundlikumat nahka.

Kas glükoolhape sobib kõigile?

Glükoolhape sobib tavaliselt suurepäraselt normaalse ja rasuse naha raviks, kuid tundliku naha puhul võib see põhjustada punetust ja ketendust. Kõige tõhusam ei tähenda alati parimat, kuid tundliku naha puhul on soovitatav proovida õrnemaid happeid või hakata kasutama madalama kontsentratsiooniga glükoolhapet.

“Saate järk-järgult suurendada toote kasutamise sagedust ja tõhusust vastavalt naha vajadustele ja talutavusele,” soovitab veebisaidil dermatoloog Zainab Laftah.

AHA-happeid võib nahale õrnalt tutvustada näiteks puhastusvahendi kujul, sest mahapestavas tootes ei jää hape nahale. Kui nahk õpib taluma AHA-happeid, võib rutiinselt võtta juurde näiteks toonikut või seerumit, kus kontsentratsioon on tavaliselt suurem.

“Kodus kasutatav ideaalne kontsentratsioon oleks 8–15 protsenti,” soovitab dr Laftah.

Kui teie nahale ei meeldi glükoolhape, ärge muretsege; nahk suudab endiselt taluda kergemaid happeid.

“Piimhape on õrn keemiline koorija ja hea alternatiiv neile, kes ei talu glükoolhapet,” lisab dr Laftah.

Kas glükoolhape võib nahka kahjustada?

Glükoolhapet võib kasutada ka koos paljude teiste AHA ja BHA hapetega, kui nahk seda talub. Kuid glükoolhape ei sobi kõigile toimeainetele.

“Glükoolhapet ja retinoidi ei tohi kasutada samaaegselt, kuna need kuivatavad nahka ja samaaegne kasutamine suurendab põletiku riski,” hoiatab dr Laftah.

Tema sõnul on selline kombinatsioon garanteeritud retsept nahaärrituseks, ükskõik kui tugev on teie nahk. Kui soovite absoluutselt regulaarselt kasutada glükoolhapet ja retinoide, soovitab dr Laftah teie nahal kõigepealt õppida taluma ühte ainet ja kasutada neid ainult vaheldumisi.

Nagu kõik toimeained, võib glükoolhappe liigne kasutamine kahjustada naha kaitsekesta. Eriti talvel, kui naha kaitsevõime võib juba väheneda, tuleks vältida liigset innukat koorimist. Vastasel juhul on lõpptulemuseks kuiv, ketendav, punetav nahk.

“Hea uudis on see, et seda saab parandada. Peatage keemiline koorimine, niisutage nahka ja ravige kõiki nahapõletikke, et kaitsekiht saaks taastuda,” juhendab dr Laftah.

Allikas: Vogue UK