fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Miks uusaastalubadused ebaõnnestuvad? Viis tegurit, mida lubaduse andmisel arvestada

Aastavahetusel tehti taas tohutult palju uusaastalubadusi, kuid paraku paljud neist luhtuvad. Scrantoni ülikoolis tehtud uuringu järgi jääb enamik uusaastalubadusi täitmata. Tegelikult läheb umbes veerand neist metsa juba esimesel nädalal, kolmandik ei ela esimest kuud üle ja ainult 8 protsenti viib püsiva muutuseni.

Uusaastalubadused puudutavad tavaliselt meile olulisi asju, nagu tervis, jõukus, suhted ja enesetäiendamine. Traditsioonilised uusaastalubadused on seotud kehakaalu langetamise, suitsetamise või joomise lõpetamise, raha säästmise ja suhetesse investeerimisega. Kahju, et nii mõnigi elukvaliteeti parandav eesmärk jääb saavutamata. Kuidas siis anda mõtestatud lubadus, mis on tegelikult saavutatav?

Anna lubadus, mida suudad täita

Veebilehe Full Focus andmetel valmistatakse hea uusaastalubadus hoolikalt ja realistlikult ette. Eesmärgi seadmisel tuleks arvestada vähemalt viit tegurit.

Esimene neist on reaalne edu võimalus. Kui me ei usu, et suudame oma eesmärke saavutada, siis seda kindlasti ei juhtu. Full Focuse andmetel saavutavad kahekümnendates eluaastates inimesed oma eesmärgid sagedamini kui üle 50-aastased. Tõenäoliselt on see tingitud sellest, et aastate pikenedes on ka tagasilöökidel olnud aega koguneda. Eesmärkide saavutamiseks peame püüdma lahti lasta uskumustes mis takistavad meie edu ja keskenduma oma tõelistele eduvõimalustele.

Järgmiseks tuleb keskenduda varasematele kogemustele. Nagu öeldud, panevad varasemad ebaõnnestumised uskuma, et kukume läbi ka seekord. Seetõttu on oluline mõelda varasematele katsetele, et mõista, miks need ebaõnnestusid. Peame küsima, mida me tahtsime, mis tegelikult juhtus, miks see juhtus ja mida saaksime järgmisel korral teisiti teha? Mida paremini mõistame oma varasemaid ebaõnnestumisi, seda paremini ette valmistatud oleme uutele väljakutsetele vastu astudes.

Kolmas samm on konkreetsus. Võib-olla on suurim viga uusaastalubaduste tegemisel ebamäärasus. “Kaalust alla” või “raha säästmine” ebaõnnestub sageli lihtsalt seetõttu, et need on liiga ebamäärased. Hea eesmärk on konkreetne ja mõõdetav.

Neljas tegur on sisemine motivatsioon. Lubaduste ebaõnnestumise suur põhjus on motivatsioonipuudus. Ilma mõjuva põhjuseta edasiliikumiseks kaotame huvi. Eesmärk, mille saavutamiseks oled tõeliselt motiveeritud, on samuti saavutatav.

Viimane punkt on töötav taktika. Võitmiseks on vaja nii strateegiat kui ka taktikat. Lubadused ei lähe täide, kui meil napib eesmärkide realiseerimiseks töötavat taktikat. Seetõttu kulub sageli mitu katset, enne kui lõpuks õnnestume; peame õppima raskel teel, mis töötab ja mis mitte. Eduvõimalused paranevad, kui otsime abi ja teavet parima taktika kohta. Olenevalt sinu eesmärgist võivad erinevate valdkondade spetsialistid või kaaslaste tugirühmad anda kasulikku teavet, mis aitab vältida levinumaid lõkse.

Allikas: Full Focus