fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Kas astusid vale jalaga voodist välja? Kontrolli halba tuju hommikuste rutiinidega

See, kuidas hommik alguse saab, mõjutab sageli ka ülejäänud päeva. Kehvasti magatud öö ja kiire hommik annavad tööle jõudes endiselt tunda. On selge, et piisav uni, liikumine ja tervislik toitumine soodustavad heaolutunnet ja aitavad erksust reguleerida. Mõnikord aga astud lihtsalt vale jalaga voodist välja. Kõigil on halbu päevi, kuid hea uudis on see, et halba hommikut on veel võimalik päästa. Elustiilileht Poosh tuletab meile meelde, et hommikused rutiinid mõjutavad tohutult meie suhtumist päeva.

Kas sa ärkasid väsinuna?

Kui tunned end hommikul väsinuna, soovitab Poosh alustada hommikut külma dušiga või vähemalt klaasikese jääkülma veega. See mitte ainult ei aja uneliiva silmadest välja, vaid külmal on ka palju uuritud tervisega seotud eeliseid. Muuhulgas stimuleerib see vereringet, mis tähendab, et aju saab ka paremini hapnikku.

Samuti aitab treening kehal ärgata. Isegi kui sul pole aega hommikul jõusaali minna, paneb kasvõi kiire venitus või hommikune jalutuskäik värskes õhus vedelikud liikuma ja mõtte käima.

Kas sa ärkasid masenduses?

Serotoniin, tuntud ka kui õnnehormoon, osaleb meeleolu reguleerimisel. Kui sinu mõtted on hommikul masendavat tooni, on hea meeles pidada, et sinu keha serotoniinitaset võivad mõjutada ka sinu enda tegevused. Näiteks suurendab loomulik valgus serotoniini vabanemist ajus. Seetõttu aitab hommikune päikesepaiste tuju tõsta. Pimedal ajal võib abi saada eredast lambipirnist.

Kas sa ärkasid ärevusega?

Stress vaevab aeg-ajalt kõiki. Kui tunned ärevust kohe pärast ärkamist, võivad lõdvestusharjutused päeva päästa. Hingamine on tõhus viis närvisüsteemi mõjutamiseks. Hingamisharjutused võivad aktiveerida parasümpaatilise närvisüsteemi, aeglustada südame löögisagedust ning aidata kehal ja vaimul lõõgastuda.

Samuti ära kontrolli e-kirju, uudiseid ega sotsiaalmeediat kohe pärast ärkamist. Pühenda vähemalt esimene pool tundi endale. Ärka rahus koos tassi kohvi või teega.

Kas sa ärkasid üksi?

Norskav partner võib une kvaliteeti halvendada, nii et mõned meist magavad kahtlemata paremini üksi. Mõne jaoks tundub aga üksi magama minek vaimselt raske. Üksi elamine ei tähenda muidugi seda, et inimene tunneks end üksikuna. Siis, kui üksindustunne painab sind kohe hommikul, võiksid selle vastu midagi ette võtta.

Inimene on sotsiaalne olend ja inimsuhted on meie heaolu keskne osa. Me vajame oma päeva kohtumisi teiste inimestega. Üksi magamine ei pruugi olla valik, kuid võib-olla aitab kohvitamine sõbraga või videokõne kaugemal elavate pereliikmetega üksilduse vastu. Kaalu ka liitumist rühmatreeningutega või veeda muul viisil oma sotsiaalsete vajaduste rahuldamiseks aega.

Allikas: Poosh