fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Kas kaugtöö mõjutab negatiivselt sinu heaolu ja produktiivsust?

Pandeemia on muutnud meie töö (või õppimise) viisi. Oleme lühikese ajaga teinud suuri tehnoloogilisi hüppeid ja õppinud, et paljusid asju käsitletakse eemalt. Kahjuks on kaugtööl ka varjukülgi: kuna töökohad kolivad koju, on kahjuks paljud meist võtnud kasutusele uued viisid, mis ei mõju positiivselt meie heaolule. Kodus töötavad töötajad viivad end kergesti kurnatuseni, alates ületundist kuni mitmete ülesannete korraga täitmiseni.

Bupa UK hiljutine uuring, mis analüüsis Briti Google’i otsinguandmeid, paljastab ebatervislikud tööharjumused pandeemia ajal. Uuringu kohaselt otsisid töötajad aastavahetusel tööga seotud probleemide puhul üha enam abi otsingumootorist. Näiteks oli „kroonilise viivituse” otsingute arv jaanuariks novembriga võrreldes kasvanud 53 protsenti.

Muud Google’i otsingud, mis andsid märku tööõhkkonna negatiivsusest, hõlmasid „multitaskingut”, mida otsiti 50 protsenti rohkem, „tööstressi“ (30 protsenti), „läbipõlemise märke“ (22 protsenti) ja “otsustusväsimust” (14 protsenti). Kuna kõik viis avaldavad tõenäoliselt negatiivset mõju töötajate heaolule ja produktiivussele, on oluline probleemidega õigeaegselt tegeleda ja teha vajalikud muudatused töörutiinis.

“Kui meie tööelu on viimase aastaga nii palju muutunud, siis samal ajal on meie tavapärased töörutiinid kõikuma löönud. See paneb paljud meist tundma ärevust, stressi ja pettumust tööl,” selgitab Bupa esindaja Lauren Gordon Stylist-i veebisaidil.

Kõik ei ole kadunud

Õnneks pole kogu lootus kadunud. Kuigi uuringud näitavad, et töötajad on rohkem mures oma heaolu pärast tööl, näitavad need ka, et inimesed otsivad aktiivselt võimalusi probleemide lahendamiseks. Viimastel kuudel on ka Google’i otsing sagenenud mitmel viisil heaolu edendamiseks.

“Tõhusa meeskonnatöö” otsingud kasvasid uuringuperioodi jooksul koguni 83 protsenti. Otsingud, mis on seotud teemadega „lõdvestus pärast tööd“ ja „teadlikkuse harjutamine“, kasvasid vastavalt 27 ja 24 protsenti.

“Oleme avastanud, et üha rohkem meist otsib Google’ist mürgiseid tööharjumusi, mistõttu on olulisem kui kunagi varem õppida, kuidas saaksime selliste harjumuste negatiivseid mõjusid tagasi pöörata,” ütles Gordon.

Viimase kahe aasta jooksul kogetud muutused töökultuuris on toonud endaga kaasa uusi võimalusi, kuid selgelt on nad nõudnud ka oma osa. Seetõttu on oluline jätkata arenguteel ja keskenduda positiivsete muutuste tegemisele töötajate igapäevaelus. Vastasel juhul tekib pärast pandeemiat enneolematu läbipõlemise laine.

Allikad: Bupa UK , Stylist