fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Kas sul on uinumisega raskusi? Võib-olla pole sa veel neid nippe proovinud

Okei, me kõik teame, kui oluline on uni meie tervisele. Uue aasta alguses on aeg anda endale lubadusi ja investeerida enda heaolusse. Öine uni on aga rohkem kui voodis veedetud tundide arv. Paljude jaoks tekitab uinumine raskusi ja samal ajal kannatab une kvaliteet. Näiteks stress, raske õhtusöök või kokkupuude sinise valgusega võivad und segada. Õnneks teab sertifitseeritud unespetsialist Alanna McGinn, mida on hea une jaoks vaja. Jahe, pime tuba ja rahustav meel on iseenesestmõistetavad, kuid McGinn paljastab Poosh-is oma lemmiktööriistad, mis aitavad sul saada kvaliteetset und.

Riietu pidžaamasse

Pidžaamat kandes saadad oma kehale sõnumi, et lähenemas on uneaeg.

“Kui kannad enne tööle minekut tööriideid, valmistuvad sinu keha ja vaim päevaks ette. Samamoodi, kui kannad mugavaid riideid ja näed välja nagu oleksid valmis magama minema, lõdvestuvad sinu keha ja vaim ning valmistuvad magama,” selgitab McGinn.

Siiski ei tohiks pidžaamat kanda tunde enne magamaminekut.

“Ära veeda kaks tundi pidžaamas diivanil televiisorit vaadates. Kui kannad voodis teatud riideid, aitab see luua magamistuppa magamiskoha, mida on vaja taastava ööune jaoks,” lisab McGinn.

Valmistu hommikuks ette

Õhtul saad valmistuda mitte ainult ööseks, vaid ka järgmiseks päevaks. Kui osa hommikustest toimetustest on õhtul ära tehtud, on vaim rahulikum ja saad hommikul veidi kauem magada.

“Lihtsad asjad nagu lõunasöögi valmistamine, riietuse valimine ja koti pakkimine enne magamaminekut säästavad sinu aega hommikul,” meenutab McGinn.

Mõtle kõigile oma meeltele

Paljud asjad mõjutavad sinu und. Kui oled tundlik, peaksid oma voodi läheduses hoidma erinevaid vahendeid, mis aitavad sul paremini magada.

“Loo uneabivahendite kollektsioon, mis võtab arvesse kõiki viit meelt. Kindlasti võiksid seal olla kõrvatropid, silmamask, heli- või aroomiteraapiaseade, mis aitab sul terve öö rahulikult magada ja ärgata,” ütleb McGinn.

Piira õhtuti stressi

On selge, et stress ei muuda uinumist lihtsamaks. Meele rahustamine pole aga alati lihtne. McGinn soovitab visualiseerimisharjutusi, mis aitavad õhtuti murettekitavaid mõtteid vaos hoida. Ta soovitab visualiseerida rahulikku ja mugavat ruumi, kus tunned end rahulikult. Treening aitab rahustada stressi ajal kortisooli eritavaid neerupealisi.

Sea nutivahenditele piirid

Paljudel meist on raske oma telefonist eemale hoida. Teadaolevalt häirib sinine tuli sinu und, kuid kui sa ei viitsi telefonist isegi õhtuti loobuda, soovitab McGinn sul selle pakutavat potentsiaali ära kasutada.

“Mitte kogu tehnoloogia pole halb. Püüa vältida kõike, mis sinu stressitaset tõstab. Hoidu uudistepealkirjadest ja põnevatest saadetest. Saad vestelda sõbraga, kes ajab sind naerma, või vaadata mõnda meeliülendavat filmi. Proovi oma telefoni alla laadida meditatsioonirakendus või rahustav magamamineku esitusloend, mis aitab sul magama jääda,” soovitab McGinn.

Määra töö jaoks selged ajad

“Paljud meist töötavad endiselt kodus või võib-olla on lastel kaugõpe. Seetõttu on oluline seada piirid töö, kooli ja puhkeaja vahel,” ütleb McGinn.

Määra igapäevane aeg, mille järel sa ei mõtle tööle, vaid keskendud täielikult iseendale ja oma perele.

Mine magama väsinuna, mitte tingimata vara

Alati öeldakse, et peaksime õigel ajal magama minema. Kuid ära stressa, et sa ei ole õhtul üheksaks juba uinunud. McGinni sõnul ei tasu magama minna, kui just pole väsinud.

“Ma ei anna sulle luba kuni kaheni öösel ärkvel olla, aga paljud arvavad, et on okei minna kell üheksa magama. See võib toimida, kui oled oma olemuselt hommikune inimene, kuid teiste jaoks võib see olla liiga vara magama minemiseks. See lihtsalt suurendab voodis ärkveloleku aega. Selle asemel kuula oma keha ja keskendu unisuse loomulike tunnuste äratundmisele.”

Allikas: Poosh