fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Kas enne magamaminekut tasub vett juua?

Joogivee tähtsusest räägitakse kõikjal. Eriti suvekuumuses on oluline meeles pidada, et dehüdratsiooni vältimiseks tuleb juua piisavalt vett. Liiter vett korraga juua muidugi ei tasu, vaid seda tuleks tarbida ühtlaselt kogu päeva jooksul, ka õhtul. Sleep Fondationi andmetel võib klaas vett enne magamaminekut isegi aidata uinuda, kuna see aitab alandada kehatemperatuuri.

Enne ööunne suikumist on oluline tagada piisav hüdratsioon, kuna dehüdratsioon võib rikkuda une.

“Alati, kui meie kehast on midagi olulist puudu, magame halvemini. See on tõenäoliselt ellujäämismehhanism – meie keha hoiab meid ärkvel, et saaksime tõusta ja vett hankida. Sama juhtub siis, kui läheme magama näljasena või kui meil on puudusi, nagu aneemia. Sel ajal võib uni olla häiritud,” selgitab toitumisspetsialist Sophie Medlin Stylisti veebisaidil.

Medlini sõnu toetab 2019. aasta uuring, mis näitas, et inimesed, kes magavad öösel umbes kuus tundi, kannatavad suurema tõenäosusega dehüdratsiooni käes.

Mitte nii must-valge

Sellel on aga varjuküljed. Rohke vee joomine vahetult enne magamaminekut võib samuti häirida und. Seda muidugi seetõttu, et vesi võib sind öösel tualetti minekuks üles äratada.

“See võib suurendada vajadust une ajal urineerida. Seda nähtust nimetatakse noktuuriaks. Mõned inimesed on sellele eriti vastuvõtlikud, näiteks väiksema põiega inimesed,” ütleb kaubamärgi Resilient Nutrition teadusdirektor dr Greg Potter.

Kui peate öösel mitu korda vannituppa minema, soovitab dr Potter hilisõhtust joomist vältida. Eriti oluline on vältida diureetikumide, nagu alkohol ja kofeiin, võtmist enne magamaminekut. Küll aga tuleb tagada piisav veevarustus ja seda ka õhtul.

“Kõige parem on proovida oma keha ärkvel olles hüdreerida ja enne magamaminekut vedelikutarbimist muuta, kui oled hädas noktuuriaga,” juhendab dr Potter.

Medlin on samal seisukohal. Soovitatavast päevasest veekogusest ei tasu mingil juhul loobuda, sest kardad tualetivahet jooksmist.

“Kuna vesi on organismile väga oluline, võib isegi väike vedelikukaotus põhjustada unehäireid ja mõjutada keha funktsioone. Sageli me alguses isegi ei mõista, et kannatame dehüdratsiooni käes, kuid kehas on kõrvalmõjud juba tunda. Sellepärast on nii oluline jälgida, kui palju peaksid päevas jooma, ja tuvastada ka dehüdratsiooni märke, nagu tume uriin ja suukuivus.”

Allikad: Stylist, National Library of Medicine