fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Kas magad selili, külili või kõhuli? Su asendil on tervisele omad mõjud

Me kõik tahame hästi magada ja oleme valmis unesse investeerima. Keegi loodab õhtuti melatoniinile ja ekraaniaja piirangule, teine ​​ostab magamistuppa kallid pimendavad kardinad ja lõõgastava heliseadme. Magamist ei tohiks aga liiga keeruliseks teha, sest see ainult suurendab uinumisega kaasnevat stressi. Selle asemel võib üsna lihtne (ja isegi täiesti tasuta) nipp aidata sul unest maksimumi võtta. Kas oled kunagi pööranud tähelepanu sellele, millises asendis magad? Tasuks seda teha.

Mõned meist magavad selili, teised kõhuli ja mõned külili. Vähesed inimesed mõistavad, et ka poole valik loeb. Tihti öeldakse, et vasakul küljel magamine oleks tervisele parem valik kui paremal küljel magamine. Stylist‘i poolt intervjueeritud uneterapeut Katharina Lederle tunnistab, et nende väidete taga on midagi.

“Vasakul küljel lamamine näib vähendavat survet siseorganitele ja toetab vereringet,” ütleb ta.

Uuringud on näidanud, et vasakul küljel magamine võib aidata vähendada refluksi sümptomeid. Dr Lederle soovitab seda asendit ka rasedatele.

“Vasakul küljel magamine parandab ema ja loote vereringet,” selgitab ta.

Ent enne, kui kõik hakkavad vasakul küljel lamama, tuletab dr Lederle meelde, et asi pole päris nii lihtne. Näiteks võivad südameprobleemidega inimesed tunda end ebamugavalt vasakul küljel magades.

Milline on “õige” magamisviis?

Mis on siis õige magamisviis? Dr Lederle sõnul loeb asendi valik, kuid ühest õiget vastust pole. Paljud eelistavad magada kõhuli, kuid siis paindub selgroog kergesti ebaloomulikku asendisse

“Enamiku jaoks on kõhuli magamine halb mõte. Oma keha õiges joones hoidmiseks on parim viis magada õhukese padjaga selili,” ütleb dr Lederle.

Seevastu näiteks uneapnoega inimene ei tohiks selili magada. Paljud on kindlasti märganud, kuidas norskamine une ajal selili süveneb. Samamoodi peaks kõrvetiste käes vaevlev inimene magama külili, sest vasakul küljel magamine parandab seedimist. Dr Lederle sõnul on külili magamisest ehk kõige rohkem kasu. Külli magamist võib seostada veelgi parema aju tervisega. Ajakirjas Translational Neurodegeneration avaldatud uuring näitas, et külili magamine parandab une ajal aju puhastava glüfaatilise süsteemi tööd.

Kuid dr Lederle ei taha, et keegi stressaks selle üle, millises asendis nad oma ööd veedavad. Kõige tähtsam on see, et tunneksite end mugavalt, sest siis magate tõenäoliselt paremini.

“Võid proovida magada külili, kuid ära sunni ennast ja ära muretse ilmaasjata, kui ärkad selili või kõhuli. Proovi järgmisel õhtul uuesti. Ja pea meeles, et magamisasendi muutmine magamise ajal on normaalne.”

Tegelikult on see oluline.

“Me pöörame ja liigume magades. See on vajalik, sest pidev ühes asendis viibimine halvendab vereringet, mistõttu ei tasu end sundida mingis asendis magama,” tuletab dr Lederle meelde.

Allikas: Stylist