fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Depressiooni ja ärevuse ravi: emotsioonidest rääkimine on oluline, kuid mida me veel saame teha?

Vaimse tervise probleemid sagenevad, kuid juurdepääs ravile on endiselt raske ja aeglane. Vahepeal on oluline leida oma lähikonnast inimesi, kelle poole saaksid vaimse toe saamiseks pöörduda. Lähedaste inimestega rääkimine leevendab meelt, kui ärevus või depressioon üritavad pead tõsta. Ainult kõnest ei piisa, seega on hea mõte otsida ka muid vahendeid, mis sellist tunnet leevendaksid.

Stylist uuris asjatundjatelt, kuidas püüda oma igapäevaelus depressiooni ja ärevust leevendada vahenditega, mis on kõigile kättesaadavad.

Sea ennast esikohale

Igapäevastel väikestel tegudel on tohutu tähtsus nii vaimse kui ka füüsilise heaolu jaoks. Nad ei pruugi anda kohest leevendust, kuid pikemas perspektiivis tõstavad üldist heaolutunnet.

“Me saame oma tuju ja heaolu parandamiseks teha palju asju,” ütleb heategevusorganisatsiooni Mind pressiesindaja Rosie Weatherley.

Igapäevarutiinidega masendusest ülesaamine võib tunduda võimatu, kuid eriti oluline on see siis, kui vaimne tervis on häiritud. Tervisliku eluviisi järgimine mõjutab sinu meeleolu positiivselt.

“Proovi järgida rutiine, süüa tervislikult, magada piisavalt ja treenida iga päev,” soovitab Weatherley.

Treening on näiteks tõhus vahend depressiooni ravis, kuna vabastab heaoluhormoone nagu serotoniin. Serotoniini madalat taset on omakorda seostatud depressiooniga. Lisaks aitab treening alandada stressihormooni kortisooli kogust organismis. Treening ei pea alati olema pingeline, eriti kui päev tundub niikuinii üle jõu käiv. Tuju parandamiseks piisab isegi koristamisest või aiatööst.

“Kui saad, mine välja. Füüsiline aktiivsus looduses suurendab kasu vaimsele tervisele ja tõstab D-vitamiini taset, mis aitab parandada meeleolu isegi talvel, kui valgust napib,” lisab Public Health Englandi vaimse tervise programmi direktor Clare Perkins.

Jätka rääkimist

Rääkimine aitab, kuid üks kord ei lahenda võluväel kõiki sinu muresid. Oluline on hoida vestlus avatuna ja rääkida asjadest võimalikult erinevate inimestega.

“Meie heaolu sõltub ka sotsiaalsetest kontaktidest, seega on oluline püüda võimalikult paljude inimesteni jõuda, olgu siis tekstisõnumite, e-kirjade või telefonikõnede teel,” selgitab Weatherley.

Kui sa ei tunne, et saad sõpradele või perele end avada, võivad erinevad tugivõrgustikud pakkuda kasulikku ja hinnangutevaba keskkonda.

Peer-to-peer tugivõrgustikud annavad võimaluse kuulata ja rääkida inimestega, kellel on olnud sarnaseid kogemusi,” lisab Weatherley.

Kasuta veebiressursse

Tänapäeval on internetis mitmeid tasuta võrguteenuseid, mis võivad olla kasulikud, kui terapeudi vastuvõttu pole veel saadaval.

“Neil on palju praktilisi näpunäiteid ja nõuandeid,” ütleb Perkins.

Hangi abi

Kuigi lähedased võivad pakkuda vaimset tuge, ei suuda nemadki teha imesid. Kui tunned, et ei tule oma tunnetega toime, peaksid kaaluma professionaalset abi.

“Oluline on tuvastada, kui vajad vaimse tervise teenuste tuge. Kui märkad muutusi oma tunnetes, mõtetes ja käitumises, mis korduvad, kestavad kauem kui kaks nädalat või mõjutavad sinu igapäevaelu, pea nõu oma perearstiga. Ta võib aidata sul kaardistada erinevaid võimalusi,” soovitab Weatherley.

Allikas: Stylist