fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Kas rosmariin soodustab juuste kasvu?

Väidetakse, et rosmariin peatab juuste väljalangemist ja soodustab nende kasvu, kuid kas on tõendeid?

Muu hulgas võib juuste väljalangemist põhjustada vale toitumine, stress ja hormoonid. Homöopaatilised tooted, mis toetavad juuste heaolu, on väga populaarsed ja juuste heaolu toetamiseks on ka palju looduslikke alternatiive. Väidetavalt parandavad kofeiin ja piparmünt vereringet, võimaldades toitainetel tõhusamini karvanääpsuni jõuda. Siiski näib, et üks looduslikest toodetest on teistest kõrgemal; rosmariiniõli puhastab ja stimuleerib peanahka, samuti aitab tasakaalustada kuiva ja ketendavat peanahka.

“Rosmariiniõli sobib ideaalselt juustele. Sellel on põletikuvastased omadused ja kuna see puhastab peanahka, aitab see ära hoida juuste väljalangemist,” kinnitab ekspert Stephanie Sey varasemat öeldud Stylisti veebisaidil.

Kas on teaduslikke tõendeid rosmariini kasulikkuse kohta?

2014. aasta uuringus leiti, et rosmariin toimib sama hästi kui minoksidiil, mis on Rogaine’i kaubamärgi kuulsate juuste väljalangemise vastaste toodete toimeaine. Uuring näitas, et peale kuute kuud kasutamist, parandasid nii rogain kui ka rosmariin oluliselt juuste kasvu, rosmariin isegi veidi rohkem. Kuigi erinevused olid statistiliselt liiga väikesed, et olla täiesti kindlad rosmariini paremuses, võivad teadlased öelda, et rosmariin võib pikas perspektiivis tegelikult juuste kasvu soodustada. Lisaks koges rosmariini kasutanud katsegrupp peanahka sügelemise vähenemist ja rosmariin võis olla hea valik, eriti tundliku ja allergilise naha puhul. Rosmariiniõli kasutamine lastel ja rasedatel ei ole aga siiski soovitatav.

Rosmariinil on ka antibakteriaalseid omadusi. Kuna bakterid ja seeninfektsioonid võivad peanaha seisundit halvendada ja seeläbi juuste väljalangemist põhjustada, on rosmariin hea abi ennetavas ravis.

Kuidas kasutada rosmariini juuksehoolduses?

Rosmariini on lihtne juuksehooldustoodetesse lisada. Turul on mitmeid rosmariini sisaldavaid tooteid, kuid hooldustooteid on lihtne ise valmistada. Näiteks võite šampoonipudelisse lisada kümme tilka rosmariiniõli. Teine võimalus on segada paar tilka rosmariiniõli neutraalse baasõliga, näiteks kookos-, oliivi- või mandliõliga ning hõõruda segu sõrmedega peanahale. Massaaž aitab maksimaalselt ära kasutada rosmariini veresooni laiendavaid omadusi. Pärast massaaži võib segu üleöö pähe jätta.

Populaarne viis rosmariini kasutamiseks on rosmariinivesi. See on tuttav ravim erinevatest kultuuridest üle maailma ja eriti hea võimalus neile, kelle nahka ärritavad eeterlikud õlid. Võtke paar varst värsket rosmariini ja lisage väike kogus vett. Hautage segu rahulikult ja kurnake lõpuks rosmariinivarred maha. Kui vedelik on jahtunud, valage see pihustuspudelisse. Hoidke pudelit külmkapis ja piserdage vedelikku iga päev peanahale ja eriti piirkondadele, kus esineb juuste väljalangemist.

Allikas: Stylist