fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Konrad Mägi. Meditatsioon (Maastik daamiga). 1915‒1916. Eesti Kunstimuuseum

Konrad Mägi. Meditatsioon (Maastik daamiga). 1915‒1916. Eesti Kunstimuuseum

Soomes avatakse mahukas Konrad Mägi loomingu näitus

29. septembril avatakse Espoos EMMA muuseumis ühe tuntuima Eesti kunstniku ja modernisti Konrad Mägi loomingu mahukas ülevaatenäitus „Konrad Mägi. Maalikunsti müstika”.

Väljapanek viib vaatajad 20. sajandi alguse ühe mõjukama Eesti kunstniku ainulaadsesse ja värviküllasesse maailma. Konrad Mägi (1878–1925) oli Eesti kuldaja maalikunsti üks olulisemaid esindajaid, kuid rahvusvaheline huvi tema kunsti vastu on tärganud alles nüüd. EMMA kunstimuuseumi juhataja Pilvi Kalhama kureeritud näitusel „Konrad Mägi. Maalikunsti müstika” on väljas erakordselt suur osa kunstniku säilinud töödest ‒ ligi 150 ‒, lisaks loodusmaalidele on esil ka tema portreemaali paremik. Näitus rõhutab Mägi väljendusvõimet, modernistlikku erakordsust ja imelist koloristiannet. Väljapanek on rühmitatud terviklikeks osadeks, mis keskenduvad kunstniku karjääri algusajale, mõjuvatele portreemaalidele ja rohketele loodusvaadetele nii Soomest, Norrast, Eestist kui ka Itaaliast.

Näitusega seoses ilmub Pilvi Kalhama koostatud Mägi elu käsitlev ja tema teoseid uuest vaatepunktist analüüsiv kunstiraamat. Teose autorite hulka kuuluvad lisaks Kalhamale Konrad Mägi elulooraamatu kirjutaja, dramaturg ja kunstiteadlane Eero Epner, kunstiajaloolased Bart Pushaw, Kai Stahl ja Inka Laine ning meteoroloog ja teaduskirjanik Seija Paasonen. Näitus toimub koostöös Kumu kunstimuuseumiga. Viimastel aastatel on Konrad Mägi loomingut suuremas mahus eksponeeritud ka Itaalias, Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporaneas Roomas ja prominentses Musei Realis Torinos.

Näitus jääb avatuks 23. jaanuarini 2022.

Pressile esitletakse näitust teisipäeval, 28. septembril kell 10. Pressikonverents toimub samaaegselt nii veebis kui ka Espoo moodsa kunsti muuseumis EMMA kohapeal. Registreerumine ja intervjuusoovid: iris.suomi@emmamuseum.fi