fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Pandeemia tõi hasartmängude sektorisse kiire kasvu

2020 a. kevadel muutus meile seni tuntud maailm tundmatuseni. Väga paljud ettevõtted, sealhulgas kasiinod, pokkeritoad, bingosaalid ja hobuste võiduajamise staadionid olid sunnitud oma uksed sulgema. Seni neid kohti aktiivselt külastanud inimesed olid sunnitud veetma päevi koduseinte vahel ja isolatsioonis.

Mängijad hakkasid aktiivselt otsima oma harjumustele alternatiive, mis ilmselgelt andis väga tugeva tõuke sellele, et arvutimängude ja online hasartmängude mängimise aktiivsus kasvas paari kuuga plahvatuslikult. Mõnes piirkonnas kasvas arvutimängudes ja veebikasiinodes veedetud aeg isegi 52%.

Suhtlemine on oluline

Online hasartmänge kujutatakse sageli kui ekslikult kui üksildast ja isoleeritud tegevust, kuid inimesed tõestavad hoopis vastupidist. Lausa 42% Euroopa Liidu mängijatest on viidanud, et võimalus veebi mängides kellegagi suhelda, muutis neid isolatsiooni ajal õnnelikumaks. See viitab, ilmselgelt osutusid populaarseteks igasugused live diileriga mängud ja pokkerilauad, kus oli võimalus reaalajas kellegagi mõtteid vahetada.

Sama trendi näitavad ka muud arvutimängud, kus äärmiselt populaarseks muutusid just mitme mängijaga ja meeskonnatööd eeldavad mängud, sest need võimaldasid omavahel aktiivselt suhelda. Kui sinnamaani olid kõige populaarsemaks online kasiino ajaviiteks slotikate keerutamine, siis pandeemia ajal hakati otsima rohkem võimalusi suhtlemiseks.

Internetis vanus ei loe

Võiks eeldada, et peamiselt leidsid endale kiire ajaveetmise alternatiivi juba arvutis või nutiseadmes mängimisega harjunud kasutajad. Tegelikult suurenes kasutajate arv igas vanusegrupis – mõningate andmete kohaselt kasvas veebis 60+ aasta vanuste mängijate arv lausa üle 200%.  See trend ilmestab väga hästi, et esiteks on igavus parim motivatsioon millegi uue avastamiseks.

Eesti kasiinod on näidanud, et nii spordiennustus kui videoslotikad on endiselt mängijate seas kõige enam armastatumad. Kuigi spordivõistlusi tavapärases mahus ei korraldatud, siis pakub panuste tegemine siiski suurepärast võimalust oma lemmikmeeskonnale või -mängijale aktiivselt kaasa elada, samas kui slotikad meelitavad erutavalt suurte jackpotimängudega, millest nii mõnigi peavõit on tulnud Eestisse.

Peamised trendid

Online kasiinode maailma on võimalusterohke ja kirju, aga ometigi ei kasva ühtmoodi mitte kõikide mängude turud. Kui veebist leiab mitmeid artikleid finantsturgude trendidest, siis mida hasartmängu turgudel suurimate trendidena nimetatakse?

Jalgpalliennustus

Üheks turuliidriks on kahtlemata spordiennustuses just jalgpall, mis on ülemaailmselt populaarne. Mängude vaadatavust mõjutavad ka atraktiivsed sponsorlepingud ja suurte ettevõtete toetus ja kohalolek reklaamkampaaniates.

Krüptovaluuta

Krüptovaluutas kauplemine tagab anonüümsuse, mida palju mängijad ihkavad. Seetõttu pakuvad mitmed kasiinod võimalust arveldada krüptovaluutas. Kahjuks ei ole vähemalt EL-is registreeritud kasiinodel soovitud anonüümsust võimalik alati tagada, sest hasartmängu korraldajatel on kohustus täita tunne oma klienti põhimõtteid ja isikuid verifitseerida.

E-sport

Arvutimängude plahvatuslik populaarsus ja turniiridel miljonitesse ulatuvad auhinnafondid on tekitanud ääretult suure huvi erinevate turniiride jälgimise ja nendele panustamise vastu- E-spordist on saanud uus moevool online kasiinomaastikul, mida iga endast lugupidav kasiino peab olema valmis oma kasutajatele pakkuma.

Kas kasv pidurdub või jätkub?

Väga paljudes riikides on füüsiliste kasiinode sulgemine kaasa toonud sektori liikumise internetti. Sulgemist alustati erinevatel põhjustel juba enne pandeemiat, sest mitmetes riikides soovitakse hasartmänge piirata. Pandeemia aeg näitas väga selgelt, et olenemata vanusest, jätkavad inimesed oma harjumusi ja leiavad selleks sobivaid alternatiive.

Kuna online kasiinodele ligipääs on muutunud äärmiselt lihtsaks ja kasutajasõbralikuks, siis puudub otseselt vajadus füüsiliselt kuhugi kohale minna. Näiteks spordiennustuste tegemine on muutunud nii lihtsaks, et sellega saab tõesti hakkama iga nutiseadet omav inimene. Paljude kasiinomängude mängimine ei eelda suurt kogemust ja demoversioonides saab mängude põhimõtted endale kiiresti selgeks teha.

Ilmselgelt jätkab veebikasiinode turg aktiivset kasvu, mida toetavad ka selle valdkonna trendid. Aastani 2026 prognoositakse mängijate aktiivset kasvu, eelkõige nimetatakse põhjustena naiste suurenenud huvi mängimise vastu ja erinevate maksemeetodite kättesaadavust ja lihtsust.  Eestis tasub mängijatel enne kasiinoga liitumist kontrollida nende tegevusluba Maksu-ja Tolliameti veebilehel.

Las Vegase tuled siiski veel ei kustu

Vaatamata sellele, et online kasiinode kasutamine pandeemia ajal mitmekordselt kasvas, sisi Las Vegase tuled ilmselt nii pea ei kustu. Trendid ja küsitlused näitavad, et kui turismitööstus taastub endisele tasemele, siis populaarsemad kasiinosihtkohad tegutsevad jõudsalt edasi.

Pandeemia õpetas paljusid mängijaid oma harjumusi muutma ja internetikasiinodesse liikusid isegi 60+ vanuses hasartmänguhuvilised. Isolatsiooni ajal muutusid eriti populaarseks live kasiinod ja diileri ning teiste mängijatega suhtlemist võimaldavad mängud.