fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Külastajad näitusel „Mõtlevad pildid". Foto: Terje Toomistu

Külastajad näitusel „Mõtlevad pildid". Foto: Terje Toomistu

Algselt tühja saaliga avatud näitust saab Kumus külastada viimaseid päevi

Veel viimaseid päevi saab Kumus näha märtsis tühjalt avatud kontseptuaalkunsti näitust „Mõtlevad pildid”. Näitus avati sõjavastase žestina ilma kunstiteosteta, et avaldada toetust Ukrainale ning teoseid hakati lisama järk-järgult. Näituse teoste lõplik valik pandi välja 1. augustil. Näituse lõpetab põnev publikuprogramm.

Laupäeval, 13. augustil toimuva näituse ametliku finissage‘i raames on kavas mitmed üritused.

Kell 13 toimub töötuba „Vineerile uus elu”, mille läbiviija on Liisa Äkke. Vastavalt osavõtja soovile luuakse meisterdamise käigus vineerijääkidest isikupärane ehe või reljeefne maal. Kõik vajalikud tarbed on kohapeal olemas.

Kell 14 toimub näituse kuraatorite Liisa Kaljula ja Anu Allase juhitud eestikeelne ekskursioon.

Kell 16 saab jälgida virtuaalset vestlust teemal „Potentials of Political Curating During Crises” („Poliitilise kureerimise võimalused kriisiajal”). Vestlus toimub inglise keeles ning seda modereerib kunstiajaloolane ja kultuuriteoreetik Margaret Tali. Vestlusel osalevad Eesti Kunstiakadeemia sotsiaalse disaini valdkonna projektijuht, antropoloog Francisco Martinez; MoMA moodsa kunsti muuseumi Kesk- ja Ida-Euroopa C-MAP programmi teadur Inga Lāce; Poolas Poznańis asuva Adam Mickiewiczi ülikooli teadur, Ukrainast pärit kunstnik, esseist ja kultuuriantropoloog Lia Dostlieva ning kuraator ja Konstfacki Ülikooli CuratorLabi programmi juht, Joanna Warsza. Üritustel osalemine muuseumipiletiga (v.a virtuaalne vestlus). Vestlus on jälgitav ka Kumu fuajee ekraanilt.

Alates 2016. aastast koostöös Ameerika Ühendriikides asuva Zimmerli Kunstimuuseumiga ette valmistatud uurimusliku näituse „Mõtlevad pildid” keskmes pidi olema Baltimaade ja Moskva kunstnike dialoog 1970.–1980. aastatel. Paar nädalat enne näituse avamist alustas Venemaa Ukraina vastu sõda ning dialoogi pidamine lähiajaloo teemadel sai täiesti uue konteksti. Kumu suures saalis esialgu sõjavastase protestina ilma teosteta avatud näitus „Mõtlevad pildid” hakkas alates aprilli teisest poolest täituma teostega. Igasse teemaruumi lisandus paarinädalase intervalliga üks teos või teoste seeria, mis avas selle teema tuuma või astus dialoogi varasemate teostega. Antud lahendusega soovis muuseum esitada küsimusi kaasaja teravaimate sündmuste kohta ja panustada arutellu kultuuri rolli üle praeguses olukorras.

Käesolev näitus arendab edasi 2016. aastal Zimmerli Kunstimuuseumis toimunud Jane Sharpi kureeritud väljapanekut „Mõtlevad pildid. Moskva kontseptuaalne kunst Norton ja Nancy Dodge’i kogust”. Norton Dodge (1927–2011) oli Ameerika Ühendriikide majandusteadlane ja sovetoloog, kes reisis esimest korda Nõukogude Liitu Harvardi Ülikooli tudengina 1955. aastal. Järgmiste kümnendite jooksul kogus Dodge agentide abiga arvukalt nii vene kui ka teiste liiduvabariikide mitteametlikku kunsti ning smugeldas selle Ühendriikidesse. Nüüdsel ajal hoiab tema ligi 20 000 teosest koosnevat kollektsiooni Rutgersi Ülikooli juures asuv Zimmerli Kunstimuuseum. Näituse kuraatoriteks on Anu Allas, Liisa Kaljula ja Jane Sharp (USA).

Pärast näituse sulgemist liiguvad paljud teosed välismaale tagasi, kuna enamik neist pärineb USA-s asuvast Zimmerli muuseumist. Mõned tööd on Eestisse jõudnud ka teistest Balti regiooni muuseumidest. Nõnda avaneb kohalikule publikule viimane võimalus näha terviksarju ja teoseid, mis muidu asuvad välismaal.

Sündmus Facebookis