fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Tunned, et aju ei tööta eriti hästi pärast suvepuhkust? Asi on justnimelt selles

Olenemata sellest, kui väga meile meie töö meeldib, on pärast suvepuhkust tööle naasmine sageli keeruline. Varajane ärkamine ja kiire töötempo võivad mõjuda šokina ning aju tundub nagu puder. Kui sul on pärast pausi raskusi tööle sisseelamisega, pole sa üksi.

Kui puhkuse rütm sind argielust tugevalt kõrvale kallutab, kulub aega, enne kui aju õpib uuesti töö nõudmistele vastu tulema. Seda võib vaadelda kui laiskust ja keskendumisraskust.

“Pärast puhkust tööle naastes oled tõenäoliselt pingevabas meeleolus. Seetõttu töötad nii vaimselt kui ka füüsiliselt tavapärasest aeglasemalt, nii et tööle naastes võib tunduda, et peaksid järsku nullist sajani kiirendama. Meie keha ja vaim vajavad uue tempoga kohanemiseks aega,” selgitab psühhoterapeut Jade Thomas ajakirjas Stylist.

Puhkusel olles libisevad inimesed sageli oma rutiinist välja. Mida kaugemale puhkusel oma igapäevarutiinist kõrvale kaldud, seda rohkem on sul tõenäoliselt raskusi selle juurde naasmisel.

“Rutiini häirimine võib olla üks põhjustest, miks pärast puhkust tundub raske tööle naasta. Rutiin aitab meil omaks võtta tervislikke harjumusi ja annab kontrolli tunde, mis omakorda vähendab stressi ja ärevust. Seetõttu võib paus rutiinist suurendada ebakindlust ja muuta asjad üle jõu käivaks,” jätkab Thomas.

Mida teha?

Paraku võtab millegi uuega harjumine alati aega. Thomas tuletab aga meelde, et tööle naasmise hõlbustamiseks on palju erinevaid viise. Võimalusel võiks tagasitulek olla jaotatud, et puhkuse ja töö kontrast ei oleks nii terav. Samuti soovitab Thomas end organiseerida aegsasti enne esimest tööpäeva. Kui kontorisse jõudes on graafik ja ülesanded juba selged, ei tundu esimene nädal enam nii kaootiline. Thomase näpunäide on ka kõige hullemad ülesanded kõigepealt ära teha ning ka kalendrisse broneerida midagi, mis tööle naasmise meeldivaks teeb (ehk lõunasöök toreda kolleegiga?).

Keha füüsiline raputamine võib olla ka hea viis puhkuse maha raputamiseks.

“Meil ​​võib olla raske end talveunest välja tõmmata. Proovi minna jalutama või muul viisil oma päeva sisse treeningut kaasata. Keha liigutamine paneb vere voolama ja toodab endorfiine, mis aitavad sul end energilisemalt ja erutatumalt tunda,” ütleb Thomas.

Lõpuks on hea meeles pidada, et väiksemad kohanemisraskused on osa probleemist. Need ei ole maailmalõpp, nii et sa ei tohiks end karistada selle eest, et pole esmaspäeva hommikul oma tippvormis. Kui tead, kuidas endale pisut armu anda, on tööle naasmine kindlasti valutum, lubab Thomas.

Allikas: Stylist