fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Väeta varasügisel ja sinu aed tänab sind kevadel

Tasakaalustatud ja õigesti ajastatud sügisväetamine valmistab taimed ette talve tulekuks, parandades nende talvekindlust ja heaolu eeloleval kasvuperioodil. Õige aeg sügiseks väetamiseks on juba juulis-augustis, mil lehed on veel rohelised. Siis saab taim veel ära kasutada väetises sisalduvaid toitaineid, mis soodustavad ka kevadel lillemotiivide teket. Liiga hilja tehtud sügisene väetamine pole vajalik, sest siis ei jõua taimed toitaineid ära kasutada ja nad ei lähe enne talve tulekut tugevamaks.

Miks väetada sügisel?

Hooajalistes väetistes on erinevusi; sügisel peavad taimed valmistuma talvepuhkuseks, mil on vaja lämmastikuvaba väetist. Kevadel paneb lämmastik taime kasvama. Sügisene väetamine toimub juba juulis-augustis, kui lehed on veel rohelised. Ka sügisel kasutab püsiv roheline taimestik mulla toitaineid enda kasuks ja kasvatab juurtesüsteemi tugevamaks. Sügisesel väetamisel on oluline ajastus, et taim saaks antud toitained ära kasutada. Kui taim on juba jõudnud langeda või on kasvu lõpetanud, ei suuda ta enam maapinnast toitaineid võtta.

“Sügisene väetamine, mis muidu on tõesti kiire, soodustab kevadisel lillemotiivide kujunemist. Kui sind on marjataimede kevadine hõre õitsemine häirinud, soovitan proovida sügisest väetamist,” ütleb GreenCare ekspert Jussi Petäjä.

Sügisväetist puistatakse püsikutele üle kogu võrasuuruse ala ja riisutakse võimalusel kergelt pinnakihti. Näiteks saavad sügisesest väetamisest kasu marjapõõsad, viljapuud, maasikad ja kõik mitmeaastased ilutaimed. Üheaastastele taimedele, näiteks rõdulilledele, antakse kasvuperioodil lämmastikväetist.

Muru vajab väetist sügiseni

Muru kasvab Eestis nii kaua, kuni on piisavalt temperatuuri ja valgust. Sügisel jätkatakse ka muru väetamist, kuid mõõdukamalt. Mida tugevam ja elujõulisem on muru talviste väljakutsetega silmitsi seistes, seda paremini elab see kevade üle. Jõuline ja võsane muru võib takistada umbrohu ja sambla tungimist piirkonda. Muru tuleks lõigata ka sügisel, sest liiga pikaks jäetud muru on talvekahjustustele altim.

Muru väetamist on soovitav jätkata kogu suve vältel, kuni sügiseni. Muru vajab lämmastikku sisaldavat sügisväetist, sest see kasvab nii kaua, kuni on piisavalt soojust ja valgust. Et ta sügiseses kasvus oma energiat ära ei kulutaks, antakse talle samad toitained mis suvisel ajal.

Allikas: Berner