fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Kaljo Põllu (1934–2010). Maa õnnistamine. Sarjast „Taevas ja maa". 1988. Eesti Kunstimuuseum

Kaljo Põllu (1934–2010). Maa õnnistamine. Sarjast „Taevas ja maa". 1988. Eesti Kunstimuuseum

Eesti kunst jõudis noorte laulu- ja tantsupeo laulikute kaantele

30. juunist 2. juulini toimuva XIII noorte laulu- ja tantsupeo „Püha on maa” laulikute, partituuride ja teiste trükiste esikaantel näeb Eesti Kunstimuuseumi kogudest pärit kunstiteoseid.

Idee kasutada trükistel kunstiteoste reprosid on algselt pärit noorte laulu- ja tantsupeo peakunstnikult Mart Andersonilt, kes kasutas oma plakatite ideekavandil Günther Reindorffi graafikat. „Kuna peo juhtmõte ‒ „Püha on maa” ‒ pärineb Hando Runneli ja kunstnik Kaljo Põllu koostööst sündinud loomingust, oli orgaaniline seos peo lähteidee ja kunsti vahel juba olemas,” tutvustas idee sündi Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutuse teabejuht Sten Weidebaum.

Noorte laulu- ja tantsupeo korraldajad jõudsid seejärel Eesti Kunstimuuseumisse, kellega koostöös leiti igale laulikule, partituurile ning samuti tantsijate ja rahvamuusikute õppematerjalide kaantele sobilik pilt, mis on peo kujunemist saatnud ning tõenäoliselt oma atmosfääriga ka seda teekonda mõjutanud.

„Olime Kumus just avanud uue püsinäituse „Identiteedimaastikud. Eesti kunst 1700‒1945″ ja paljud valikud tegimegi just sealt – Eesti kunsti kõige iseloomulikumate autorite ja motiivide hulgast. Kuid vastavalt selleaastase peo kontseptsioonile olid korraldajatele tähtsad ka Kaljo Põllu ja teiste hilisemate eesti kunstnike graafilised maastikud. Nii tekkis lisaks seos kahe näitusega, mis praegu laulupeolisi Kumus ootavad, nimelt „Kunst antropotseeni ajastul” ja „Läbi su silmaterade musta kuru”, kus näeb just 1960.‒1980. aastate graafikat. Kes tahab laulikult tuttavaid pilte päriselt näha, leiab neist mitmed Kumu väljapanekust üles,” ütles Kumu kunstimuuseumi direktor Kadi Polli.

Kokku on trükistel 19 Eesti Kunstimuuseumi kogudest pärit teost, mille juurde on muuseum lisanud ka tutvustavad tekstid. Teoste ja tekstidega on võimalik tutvuda Kumu kunstimuuseumi Facebooki lehekülje vahendusel või otsida originaale Kumu kunstimuuseumi näitustel.

Eesti Kunstimuuseum ootab kõiki lauljaid ja tantsijaid peonädalal endale külla. Ajavahemikus 27. juunist kuni 2. juulini on kõikidele noorte laulu- ja tantsupeol osalejatele ja nende juhendajatele Eesti Kunstimuuseumi filiaalidesse käepaela esitamisel sissepääs kolm eurot.