fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Francisco Tardío. Foto: Prado muuseum

Francisco Tardío. Foto: Prado muuseum

Hispaania kunst tuleb Kadriorgu

Alates 4. maist saab Kadriorus tutvuda Hispaania kunsti ja kultuuriga, kui pargi promenaadil avatakse vabaõhunäitus ning Kadrioru kunstimuuseumis peab loengu Francisco Tardío Madridist Prado muuseumist.

Hispaania olulisima kunstimuuseumi Museo Nacional del Prado välissuhete osakonna juht Francisco Tardío esineb 5. mail loenguga maailma ühe tuntuma muuseumi kollektsioonist ja kujunemisest. Ingliskeelne loeng „Prado. 200-aastase muuseumi lugu” algab kell 15 Kadrioru kunstimuuseumis.

Prado muuseum kuulub maailma olulisemate kunstimuuseumide hulka ‒ paljud selle kogudesse kuuluvad maalid on kõigile kunstiajaloo õpikutest tuntud tähtteosed. Igal aastal külastab muuseumi ligi kolm miljonit inimest. Muuseumi kogude tuumiku moodustavad kuninglikud kollektsioonid, mis peegeldavad Hispaania kuningate sajandeid kestnud erakordselt suurt huvi kunsti vastu. Kuigi suurima osa kogust moodustavad Hispaania kunstnike maalid, kuuluvad sellesse ka Itaalia ja Madalmaade 16.–17. sajandi suurmeistrite teosed. Loengus käsitleb Francisco Tardío nii muuseumi kujunemist ja kollektsiooni olulisemaid teoseid kui ka muuseumi toimimist ja rolli viimase saja aasta jooksul. Prado muuseum on oluliseks Hispaania rahvuslikus sümboliks, selle kunstiväärtused on osa hispaanlaste identiteedist.

Francisco Tardío visiit Tallinnasse on seotud Prado muuseumi ja Hispaania Suursaatkonna koostööprojektina valmiva välinäitusega „Prado meistriteosed Tallinna tänavatel” (projektist „The Museo del Prado in the Streets”). 4. mail avatakse Kadrioru pargis, Kadrioru kunstimuuseumi ja Russalka mälestusmärgi vahelisel promenaadil, Mere alleel, repronäitus, mis eksponeerib Prado muuseumi pärleid. Tegemist on Prado muuseumi ammuse algatusega, varem on külastatud mitmeid suurlinnu Ameerikas, Euroopas, Aasias ja Aafrikas.

Kuna muuseumi tähtteosed ei lahku kunagi kodumuuseumi seintelt, tuuakse nende üks ühele kõrgetasemelised trükikoopiad maailma eri paikadesse, et tutvustada Madridis asuvaid, kuid kogu inimkonna kultuuripärandisse kuuluvaid kunstiteoseid laiemale publikule. Prado muuseum omab üle 8200 maali, millest sellele näitusele on kaasatud 50 kõige olulisemat alates Velázqueze „Õuedaamidest” („Las Meninas”) kuni Goya „Alasti maja‘ni”.

Kõigile huvilistele mõeldud tasuta näitus on avatud 4. maist kuni 12. juunini.

Näitus ja loeng saavad teoks Hispaania Suursaatkonna, Museo Nacional del Prado, Eesti Kunstimuuseumi ja Tallinna Kultuuriameti koostöös.

Näituse tutvustus pressile toimub 4. mail kell 11 Mere allee alguses Kadriorus, ajakirjanikele tehakse näitusel ringkäik.