fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

teamLab. Illustratiivne näitusevaade. Hõljuvad õied igavikumeres. 2022. Kumu kunstimuuseum. © teamLab, Pace Gallery loal

teamLab. Illustratiivne näitusevaade. Hõljuvad õied igavikumeres. 2022. Kumu kunstimuuseum. © teamLab, Pace Gallery loal

Kumu kunstimuuseumis avatakse kuulsa rahvusvahelise kunstikollektiivi teamLab digitaalkunsti näitus

Alates 11. novembrist pakub Kumu kunstimuuseumi suur saal võimast näituseelamust, mis viib külastaja jalutuskäigule digitehnoloogia abil kujutatud loodusesse. Tokyo kunstikollektiivi teamLab näitus on esimene nii mastaapne digitaalkunsti väljapanek Eestis.

2001. aastal asutatud teamLab on üks tuntumaid digitaalse kunsti loojaid maailmas. Kunstikollektiivi kuulub eri valdkondade esindajaid, nagu programmeerijad, insenerid, arvutianimaatorid, graafilised disainerid, matemaatikud ja arhitektid. Uute tehnoloogiate võimalustega mängivas loomingus seob teamLab kunsti, teaduse, tehnoloogia, disaini ja looduse. Nende mõjusad ruumiinstallatsioonid on muutnud arusaama digitehnoloogia abil loodud kunstist, vaimustanud miljoneid vaatajaid üle maailma ja jõudnud nimekatesse kaasaegse kunsti kogudesse.

„Kumu on kaasaegse kunsti vallas varemgi otsinud kunsti ja uue tehnoloogia seoseid ning pannud ennast proovile eksperimentaalsete näituseinstallatsioonidega näiteks RyojiIkedalt, Jeremy Shaw’lt või teistelt tänase visuaalkunsti suurnimedelt. Ent teamLab on kindlasti meie seni suurim väljakutse – kõrgtehnoloogiline ruumikogemus, mida on näitusesaalis ette valmistatud neli kuud ja projektina mitu aastat,” kommenteeris suurnäitust Kumu kunstimuuseumi direktor Kadi Polli.

Kumus eksponeeritud teamLabi teosed on seotud põhielementidega – vesi, maa ja tuli – looduse igaveses ringkäigus. Reaalajas arvutiga genereeritud suured projektsioonid muudavad iga hetke näitusel kordumatuks – nagu on kordumatu ka iga hetk looduses. Võimas ruumikogemus haarab külastaja üleni endasse: inimesed saalis ei ole enam vaatajad, vaid osalejad, teoste mõjutajad ja nendega suhtlejad, olgu siis füüsilise liikumise kaudu või allalaaditud mobiiliäpi vahendusel.

Näitust saadavad temaatiline publikuprogramm ja haridusprogrammid koolidele. Avanädalavahetuse pühapäeval, 13. novembril, toimub igal täistunnil näituse lühitutvustus eesti keeles; kell 14.30 vene keeles ja kell 15.30 inglise keeles. Kuna 13. november on ka isadepäev, on Kumusse eriti oodatud kõik pered. Kell 11.00 jutustab Polina Tšerkassova keskkonnateemalisi lugusid hoolimisest ja looduse hoidmisest, kell 11.30–16.30 ootame lapsi  maalimise töötuppa, mis on inspireeritud teamLabi teostest. Kell 14.00 toimub digitaalkunsti töötuba noortele ja täiskasvanutele koostöös Balti filmi, meedia ja kunstide instituudiga. Lähem info muuseumi kodulehel.

Näitus jääb Kumus avatuks 7. maini 2023.