fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Proua Sirje Karis Konrad Mägi näitusel Lillehammeri Kunstimuuseumis. Foto: Hilde Fauskerud, Lillehammeri Kunstimuuseum

Proua Sirje Karis Konrad Mägi näitusel Lillehammeri Kunstimuuseumis. Foto: Hilde Fauskerud, Lillehammeri Kunstimuuseum

Konrad Mägi näitus Lillehammeris äratab laia tähelepanu

Novembrikuus Norras Lillehammeri Kunstimuuseumis avatud Konrad Mägi isikunäitus on pälvinud palju tähelepanu nii sealse publiku kui ka kriitikute hulgas. Norra Rahvusringhääling valis Konrad Mägi näituse Norra möödunud aasta kaheksa olulisima kunstisündmuse sekka kõrvuti Norra uue rahvusmuuseumi avamisega. Mägi väljapanekut nimetatakse aasta suurimaks üllatuseks.

Üllatumist rõhutavad mitmed, kuna Konrad Mägi on siiani olnud Euroopas poliitilistel ja kultuuripoliitilistel põhjustel võrdlemisi tundmatu. Ka kunstiloolased tunnistavad, et Mägi looming oli nende jaoks seni teadmata. „Mul jäi tema maale nähes suu ammuli ning otsustasin kohe, et tema loomingut tuleb Norras näidata,” ütleb Lillehammeri Kunstimuuseumi direktor Saksa kunstiteadlane Nils Ohlsen. „See, kuidas ta värve kasutab ning oma maale struktureerib, on fantastiline. Ta tõlgendab loodust täiesti ainulaadses pildikeeles.”

Lisaks on ilmunud mitmeid arvustusi, kus tõstetakse esile Mägi väga omapärast ning individuaalset maalikeelt, virtuoossust, ebatraditsiooniliste ja tugevate värvide kasutamist ning liikumist reaalsuse ja luule piirialadel. Ennekõike märgatakse Mägi loodusmaale, mida iseloomustatakse salapäraste ning rikkalikena.

Konrad Mägi näituse kureeris Nils Ohlsen. Näitusele on koondatud kümneid maale kõigist Mägi loomeperioodidest. Teosed pärinevad Eesti Kunstimuuseumi, Tartu Kunstimuuseumi, Enn Kunila kunstikollektsiooni ja mitmete erakogujate kogudest. Väljapanek on jätk viimastel aastatel Soomes Espoos EMMA muuseumis ning Taanis GL Strand muuseumis toimunud Mägi näitustele, mis äratasid samuti avalikkuse tähelepanu ja pälvisid kiitvat vastukaja.