fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Balti riikide meelelahutustööstuse ülevaade

Baltiriigid on viimase viie aasta jooksul muutunud meelelahutustööstuse pärusmaaks. Mis toob maailmakuulsad artistid ning loominguinimesed just neisse kolme Balti riiki? Põhjuseid on sadu kuid järgnevalt heidame pilgu kümnele kõige lummavale asjaolule. Riigid, mis iseseisvusid peale Nõukogude liidu lagunemist, hakkasid kiirelt leidma lahendusi oma majanduse kiirendamiseks. Kulus kümneid aastaid, enne kui iseseisvuse saavutamise järel suudeti tunda muretsemata oma rahvuse eest. Kuid enne kui sukeldume sügavale meelelahutusmaailma, vastame ühele tähtsamaile küsimusele- mis eristab Balti riike kõigist teistest maailmaosadest?

Balti riigid asetsevad Euraasias Euroopa äärimail, piirtletuna Vene Föderatsioonist ning teistest ida-Euroopa riikidest. Oma geograafialt ei oma need riigid just eriti vägevaid mäeahelikke ning vulkaane, kuid see-eest on metsa ja ligipääs merele olemas. Majandus on tõusuteel ning rahaliselt ei oma riigid suuri laene nii maailma pankadele kui ka riiklikele ühendustele. Iga kasiino töötab vastavalt oma klientide nõudmistele ning IT-sektor loob rakendusi, mida saab kasutada üle kogu maailma. Balti riikide meelelahutusärid loovad universaalseid võimalusi ning rühivad globaalse populaarsuse suunas. Mujal maailmas keskendutakse rahaliste vahendite teenimisele, kui Baltimaad seavad oma sihi rahvuste teenimisele.

Filmide filmimiskohad

Kui saabusid uudised Teneti filmimise kohta Eestis, ei suutnud paljud seda uskuda. Üheks maailma kuulsamaiks režisööriks kuulutatud Christopher Nolan tõi oma filmi loomiseks Eesti riiki kohale massiivse tootmise ning Tallinna linna külastasid nii filmi peategelased kui ka nende fännid. Ameerika Ühendriikides tuntud filmitootjad hindavad Balti riikide suurt võtteplatside valikut ning teenuse odavust. Kuna suur linateoste eelarved on massiivsed, kuid planeeritud iga detailini, hinnatakse iga kokkuhoidu. Nii Lätis, kui ka Leedus ei ole võtteplatside rentimine väga kallis ning kordades odavam kui mõnes Lõuna-Euroopa riigis. 

Lisaks kokkuhoiule eelarvetes, hindavad suured filmitööstuse ettevõtted ka Baltimaade riikide poolt pakutavat maksuvaba abi. Samuti pakuvad Baltimaad võimalust filmida Nõukogude hõngulistes asukohtades, mida Ida-Euroopas enam ei leidu. Pöörane tööstuslik renoveerimine on kaotanud mitmed ajaloolise tähtsusega ehitised, kuid kodumail hoolitsetakse nende eest hoolikalt. 

IT-sektor ja oskused

Balti riike võib nimetada IT-maailma koorekihi sünnimaaks. Just siit on alguse saanud väärtuslikud ning globaalselt kasutusel olevad programmid ning mobiilirakendused. Tänu tehnilistele oskustele saavad parimaid lahendusi luua nii meelelahutustööstus kui ka muud sektorid. Idufirmade loojad peavad näiteks Eestit startup paradiisiks, kus lisaks oskustega inimestele on ka kõik võimalikud vahendid oma ettevõtte inkubeerimiseks ning muuks vajalikuks. Hasartmänguettevõtted on palganud Lätist pärit infotehnolooge oma platformide loomiseks, sest just Lätis leidub enim rahvusvaheliste võimalustega vajalikku ressurssi. 

Mängurite paradiis

Balti riikide mängutööstus on oma sõiduvees ning läheneb oma populaarsuselt juba suurtele tegijatele nagu Kanada ja Ameerika Ühendriigid. Eestlaste loodud videomängud nagu Disco Elysium on parimaks näiteks loovusest ning tehnilistest oskustest toota mänge, mida armastavad mängurid kogu maailmas. 

Leedu seiklused

Leedus on ideaalne valik leidlikest võimalustest meelelahutuseks sise- ja välistingimustes. Turismindust hinnatakse meeletult ning tänu suursugustele kampaaniatele meelitatakse külastajaid kohale üle kogu maailma. Viimase aasta kõige populaarsemaks turismi edendavaks reklaamiks on Leedu artisti Roop reklaamkampaania, mis näitab, et muusika abil saab pakkuda kauneid reisivõimalusi kõigile huvilistele.

Koos laulmine

Baltimaade rahvastele on muusika püha ning oma kultuuri jagamine ning nautimine imeliselt tähtis. Juba 30 aastat on meeles peetud ütlust:” Me laulsime end vabaks.” Ehk suutsid baltimaa rahvad teha midagi sellist, mida peetakse võimatuks. Koos peetakse laulu- ja tantsupidusid, ühis koos laulmisi ning kultuuripäevasid. Eestlased teevad seda aga eriti võimsalt.