fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Kumu kunstimuuseumi 15. sünnipäev. Foto: Enlil Sonn

Kumu kunstimuuseumi 15. sünnipäev. Foto: Enlil Sonn

Kumu kunstimuuseum tähistab oma 16. sünnipäeva roheliselt

Sel erilisel aastal on Kumu sünnipäeva teemaks keskkond, roheline mõtteviis ja jätkusuutlikkus. Kõiki Kumu sõpru ootavad eri keeltes näitusetutvustused, loomingulised töötoad ning palju muud põnevat. 17.–20. veebruarini pääsevad külastajad Kumu kunstimuuseumisse viieeurose sooduspiletiga.

2021. aastal alustas Kumu kunstimuuseum oma keskkondliku jalajälje kaardistamist ja võttis fookuse jätkusuutlikkusele nii oma näituse- kui ka publikuprogrammis. Just rohetemaatikast lähtub ka seekordne muuseumi sünnipäev: kõik töötoad, ekskursioonid ja eriüritused tõukuvad keskkonna, selle ajaloo ja tuleviku teemast. Kumu kunstimuuseumi direktori Kadi Polli sõnutsi on kestliku ja rohelise mõtteviisiga muuseumiks saamise teel oluline mõelda väga mitmes suunas, olgu selleks siis näituste kujunduses kasutatud materjalide eluea pikendamine või muutused töötajate, kunstnike ja külastajate tegutsemises. „Kumu on esimese muuseumina Eestis taotlemas ka Rohelise Muuseumi sertifikaati,” kommenteeris Polli. Kumu kunstimuuseumi kestliku arengu põhimõtete ja seda mõtestava näituseprojektiga „Kunst antropotseeni ajastul” saab tutvuda muuseumi kodulehel.

Sünnipäevanädala programm hõlmab hetkel avatud olevate näitustega seotud programmi. Neljapäeval, 17. veebruaril toimub näituse „Jeremy Shaw. Phase Shifting Index” finissage, mille raames on publikul võimalik osaleda näituse tutvustusel ja liikumise töötoas „Techno Praxis: klubitantsu praktika” (juhendaja Üüve-Lydia Toompere). Reede, laupäev ja pühapäev on pühendatud eri näitustele. Siis saab osaleda Liis Pählapuu kuraatorituuril näitusel „Talomuro ilmaruum. Lõuna-Eesti loojad”, kuulata seto leelokoori Leelokandja etteastet, lüüa kaasa märkmiku köitmise töötoas, mida viib läbi IKIGI @köitegaraaž ning tutvuda värske väljapanekuga „Kunst mugavustsoonis? Nullindad Eesti kunstis”. Lisaks pakuvad kunstihuvilistele sünnipäevasoodustusi Kumu muuseumipood ja Reval Café.

Info ja täpsem kava asuvad muuseumi kodulehel ja Facebookis. Vastavalt valitsuse ja Terviseameti nõuetele palutakse muuseumis kanda maski ning esitada nakkusohutust tõendav dokument.

Lõppenud 2021. aasta tõi Kumule üle 72 000 külastaja, uue püsinäituse, kuus uut ajutist näitust ja kolm projektiruumi näitust. Eelmise hooaja populaarseim näitus oli „Egiptuse hiilgus. Niiluse oru kunst” (10.10.2020–21.03.2021), mida külastas üle 43 000 inimese. Toimunud 502 muuseumi- ja stuudiotunnis osales 6211 last ja noort. Eelmisel Kumu sünnipäeval avati ka uus püsiekspositsioon „Identiteedimaastikud. Eesti kunst 1700–1945″, mis pälvis Eesti muuseumide aastaauhinna nominatsiooni ja ka Eesti vabariigi kultuuripreemia.