fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Hobuse lonkamine jääb tihti kahe silma vahele

Juunis avaldatud Suurbritannia uuringu järgi on hobuse lonkamine halvasti tuvastatud. Uuringus osalenud hobused olid sporthobused või ratsakooli hobused. Iga hobune läbis uuringu jaoks umbes kaheksaminutilise kooliprogrammi, kus nad esitasid kõik sõidud koos oma ratsanikuga. Etendused videosalvestati. Eurodressage.com teatas ka Sue Dysoni ja Danica Pollardi uuringust.

Erapooletud eksperdid hindasid testhobuste seljalihaste pinget ja valu, sadula sobivust ja ratsaniku oskusi ning võimalikke kõrvalekaldeid liikumises. Uuringus osalenud hobustest 73% lonkas ühte või mitut jalga, 47% -l oli galopis ebanormaalseid liikumisi ja 22% kuulus mõlemasse ülalnimetatud rühma. Vaatamata ratsanike oskustele või kogemustele oli neil raskusi hobuse liikumisel ilmnenud valuseisundite tuvastamisega.

Uuringu Ridden Horse Pain Ethogram (RHpE) aitab erinevate käitumismudelite abil tuvastada hobuste lihas-skeleti süsteemis esinevaid valusolekuid. Kui ratsanikke koolitatakse märkama valu tõttu hobuse käitumist ja sümptomeid, on lonkamist võimalik määratleda ka varasemas etapis.

Täispikka uuringut saab lugeda siit.

Tekst: Penina Peltonen, Playsson.net