fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Kumu tähistab 14. sünnipäeva uue püsiekspositsiooni, raamatu- ja disainilaada ning loominguliste töötubadega

Kumu sünnipäev 2019. aastal. Foto: Enlil Sonn

14. sünnipäeva puhul avatakse Kumu kunstimuuseumis uus, 1990. aastate Eesti kunstile keskenduv püsiekspositsioon, kust leiab teiste seas Jaan Toomiku, Ene-Liis Semperi ja Raoul Kurvitza teosed. Nädalavahetusel, 15.‒16. veebruaril saab sünnipäeva raames Kumu näitusi külastada vaid 3 euroga, õpilased pääsevad näitustele tasuta.

Laupäeval, 15. veebruaril toimuvad eesti-, vene- ja ingliskeelseid näitusetutvustused Kumu suures saalis avatud näitusel „Eneseloomine. Emantsipeeruv naine Eesti ja Soome kunstis”. Pühapäeval, 16. veebruaril saab osaleda põnevates töötubades ning soetada kodumaist disaini ja kunstiraamatuid disaini- ja raamatulaadal. Toimuvad erinevad töötoad lastele ja karikatuuri töötuba täiskasvanutele. Pärastlõunat ja õhtut sisustavad erinevad tegevused: kunstnik Eva Mustoneni juhendamisel saavad huvilised proovida kätt kimchi-töötoas (valmistatakse koreapäraselt fermenteeritud kapsast) ning tutvustatakse vastavatud 1990. aastaid käsitlevat püsiekspositsiooni. Sünnipäeva nädalavahetusele paneb punkti feministliku kirjanduse õhtu ‒ näituste „Sisse, sisse – uks on lahti! Edith Karlson, Mary Reid Kelley, Eva Mustonen“ ja „Eneseloomine. Emantsipeeruv naine Eesti ja Soome kunstis“ ühisüritus.

Uue püsiekspositsiooni „Tulevik on tunni aja pärast. Eesti kunst 1990. aastatel“ fookus on murranguliste 1990. aastate Eesti kunstil. Väljapanek võtab vaatluse alla taasiseseisvumisajal kujunenud uued nähtused ja kunstivormid, pöörates tähelepanu uuele meediale, foto- ja videokunstile ning installatsioonidele. Püsiekspositsioonis on töid mitmelt oluliselt ja mõjukalt, 1990. aastatel tooni andnud autorilt. Ekspositsiooni pealkiri pärineb kultusbändi J.M.K.E laulust ning viitab ühiskondlikele ja kultuurilistele muutustele perioodil, mil ootused ja lootused olid suunatud tulevikku. Püsiekspositsiooni kuraator on kunstiteadlane ja Kumu kunstimuuseumi programmijuht Eha Komissarov.

Sünnipäeva nädalavahetusel on Eesti Kunstimuuseumi välja antud raamatud kõigi filiaalide poodides ja e-poes kuni 50% soodsamad. Samuti tutvustatakse kolme uut trükist.

Kumu sünnipäevaprogrammi näeb siit. Facebooki sündmus siin.