fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Soomes avatakse Eesti modernismi klassiku Adamson-Ericu suurnäitus

Adamson-Eric. Dekoratiivne taldrik. 1937. Portselan, portselanimaal. Eesti Kunstimuuseum

Laupäeval, 19. oktoobril kell 14.00 avatakse Soomes Järvenpää Kunstimuuseumis näitus „Eesti kunsti klassik. Adamson-Eric: mitmekülgne modernist”. Näitus Eesti ühe silmapaistvama kunstiklassiku Adamson-Ericu loomingust on valminud Adamson-Ericu muuseumi ja Järvenpää Kunstimuuseumi koostöös ning kuulub Eesti Kunstimuuseumi 100. aastapäeva juubeliprogrammi.

Adamson-Eric (1902‒1968) on Eesti modernismiajaloo üks säravam esindaja, kes kujunes legendiks juba oma eluajal. Ta oli andekas ja erakordselt mitmekülgne looja – võrdselt tugev nii maalikunstis kui pea kõigis tarbekunsti ja disaini valdkondades. Ta oli ka aktiivne ja julge kaasarääkija Eesti kultuurielus, särav seltskonnainimene, kunstipoliitik ja kunstielu korraldaja ning sõjajärgsel perioodil ka väga hinnatud ja mitmeid põlvkondi mõjutanud kunstiõppejõud. Adamson-Ericu rikkalikus loomingus peegeldub ilmekalt Eesti maali- ja tarbekunsti areng enam kui nelja aastakümne jooksul.

Adamson-Ericu maaliloomingut iseloomustab tundlik värvimeel, maitsepeenus ja elegantne vaimukus. Kunstniku esteetiliste tõekspidamiste ja maalikäekirja kujunemisel oli määrav prantsuse maalikultuuri mõju. Ajastuomased stiilisuunad said tema maalides isikupärase tõlgenduse. Eesti tarbekunstis võib Adamson-Ericust rääkida kui uuenduslikust teerajajast, kes oma mõtteviisi, värske lähenemise ja isikupärase kujundiloomega avas uusi arengusuundi eesti keraamika, portselanmaali, nahk- ja metallehistöö ning tekstiili alal. Tema disainerikäekirja iseloomustab hea materjalitunnetus, julged värvilahendused ja dünaamiline dekoor.

Järvenpää Kunstimuuseumis toimuv näitus on üle aegade üks mahukam Adamson-Ericu loomingu esitlus. Eksponeeritud on pea 500 teost – maale, ehteid, keraamikat, metall- ja nahkehistöid, mööblit ning tekstiile. Näitusel on ka erakordne võimalus näha koos kõiki kolme Pariisi 1937. aasta maailmanäituse jaoks loodud kavandite järgi valminud vaipa, mis igapäevaselt on eksponeeritud Adamson-Ericu muuseumis, Eesti Pangas ja Välisministeeriumi saalis.

Näitus toimub Adamson-Ericu muuseumi ja Järvenpää Kunstimuuseumi laiema koostööprojekti raames ning tähistab Eesti Kunstimuuseumi 100 juubeliaastat. 2019. aasta sügishooajal on Tallinnas avatud Järvenpää Kunstimuuseumi näitus „Külaskäik” Eero Järnefelti ja Venny Soldan-Brofeldti loomingust ning Järvenpää Kunstimuuseumis eksponeeritakse nüüd vastukülaskäiguna Adamson-Ericu loomingut.

Adamson-Eric
Dekoratiivne maal. 1967
Õli, puitkiudplaat
Eesti Kunstimuuseum

„Loodan, et meie muuseumide vaheline hea koostöö ja eelkõige Adamson-Ericu näitus Järvenpää Kunstimuuseumis pakub Soome publikule erakordselt hea võimaluse saada rohkem teada Eesti kunstist ja kunstiajaloost. Kindlasti vaimustab meie külastajaid niivõrd suurepärase ja mitmekülgse kunstniku värvimaailm ja tarbekunst,” sõnas Järvenpää Kunstimuuseumi direktor Hanna Nikander.

Näituse kuraator Kersti Koll lisas: „Kultuur on alati olnud tugevaks sillaks Eesti ja Soome vahel. Loodame, et selle näitusega jõuab Eesti kunstiloo üks silmapaistvam ja mitmekülgsem klassik Adamson-Eric ka paljude kunstisõpradeni Soomes.”

Näitusel on töid Eesti Kunstimuuseumi maalikogust ja Adamson-Ericu muuseumi kollektsioonist, aga ka Tartu Kunstimuuseumi, Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi ning Eesti Panga muuseumi kogudest.

Näituse avavad Eesti Kunstimuuseumi peadirektor Sirje Helme ja Eesti suursaadik Soomes Harri Tiido.

Näitus jääb avatuks 2. veebruarini 2020

Näituse kuraator: Kersti Koll (Adamson-Ericu muuseum)

Koordinaator: Hanna Nikander (Järvenpää Kunstimuuseum)

Näituse kujundaja: Tiit Jürna