fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Vanur Vana inimene

Politsei hoiatab: taas on liikvel tervendamist pakkuvad kelmid

Foto on illustreeriv

Politsei hoiatab taas kelmide eest, kes pakuvad eakatele inimestele tervendamist vee ja sularaha õnnistamise teel. Tallinnas langesid selliste kelmide ohvriks 91-aastane ja 84-aastane naised.

Eelmisel nädalal pöördusid politseisse kaks eakat Mustamäe elanikku, kellelt meelitati suuri rahasummasid välja selle aasta septembri lõpus ja oktoobri alguses.

24. septembril kella 15 paiku tuli Tallinnas Ehitajate teel 91-aastase naise juurde kaks tundmatut naisterahvast, kellest üks esines ravitsejana. Naised rääkisid vene keeles. Eakat naist veendi, et peab üheskoos minema viimase koju, et saaks vett ja sularaha õnnistada, mis pidi kelmide sõnul aitama tervisehädade vastu. Kannatanu võttis kodust kaasa 4260 eurot. Raha asetati kilekotti ja anti tagasi. Koju jõudes avastas kannatanu kilekotti raha asemel ajalahti.

Teine juhtum leidis aset 3. oktoobril, kui kella 12 paiku tuli Tammsaare tee lasteaia lähedal kaks tundmatut naisterahvast 84-aastase naise juurde. „Üks naistest esines taas ravitsejana, korrati samasugune skeem ja taas leidis kannatanu sularaha asemel ajalehti, kahju oli 1600 eurot,” rääkis Põhja prefektuuri kriminaalbüroo kelmuste ja majanduskuritegude eriasjade uurija Margus Semjonov.

Sarnaseid kuritegusid pandi Eestis toime ka eelmise aasta kevadel ja ka oktoobris. Toona pakkusid vene keelt kõnelevad naised eakatele naistele Narvas, Kohtla-Järvel ja Tallinna imelist tervendamist vee õnnistamise teel, kahjud ulatusid tuhandetesse eurodesse.

„Kahjuks on kõige vähem kaitstud need eakad, kellel pole sugulasi ja lähedasi, kes saaks oma eakaid sugulasi selliste skeemide eest ette hoiatada. Aga abi on ka osavõtlikest naabritest, tuttavatest ja sotsiaaltöötajatest. Oluline on meeles pidama, et raha on turvalisem hoida pangas,” ütles Semjonov. „Ei mingil juhul ei tohi võõraid inimesi enda juurde koju kutsuda, kui keegi soovib teie koju saada jõuga, kutsuge naabreid appi ja andke juhtunust kohe teada numbrile 112.”

Politseil on alust arvata, et selliste kelmide ohvreid võib olla rohkem. Palume inimesi, kes on langenud taolise kelmuse ohvriks, kuid pole seda teinud, pöörduda politseisse, helistades 112 või pöördudes lähimasse politseijaoskonda. Palume ka inimestel, kelle poole selliste pakkumistega pöörduti, kuid kes ennast petta ei lasknud, sellest teada anda politsei infotelefonil 612 3000.