fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Nipid hallide juuste vältimiseks…tõde või müüt?

Mõned meist ootavad kannatamatult oma esimesi halle juuksekarvu ja teised värvivad nad kiiresti üle. Mõlemad võimalused on täiesti vastuvõetavad, kuid on oluline meeles pidada, et hallid juuksed ei tähenda automaatselt vanadust. Vanus, mil juuksed hakkavad halliks minema, sõltub suuresti geenidest. Mõne jaoks võivad hõbedased sõbrad ilmuda juba kahekümnendates eluaastates, samas kui teiste jaoks hakkab halliks muutumine ilmnema alles pensionieas. Kui see algab, on juuste hallinemine meie keha loomuliku arengu normaalne osa.

“Juuste halliks muutumine ei ole haiguse tunnus,” meenutab loodusraviarst dr Nigma Talib Poosh-i lehel. Küll aga tunnistab dr Talib, et on leitud, et juuste hallinemine korreleerub teatud vitamiinide ja mineraalainete puudusega.

“Näiteks vask on üks melaniini komponentidest. Melaniin annab meie nahale ja juustele värvi,” märgib ta.

Hallid toonid on põhjustatud karvanääpsu melanotsüütidest ehk pigmendirakkudest. Vananedes melanotsüütide funktsioon nõrgeneb ja nad lõpetavad järk-järgult melaniini tootmise. Melaniinita hakkavad juuksed värvi kaotama. Toitained nagu vask ja vitamiin B12 toetavad Pooshi sõnul melanotsüütide funktsiooni ja võivad aidata neil kauem aktiivsena püsida.

Nii et kas vase ja B12-vitamiiniga saab juuste halliks muutumist aeglustada? Teaduslikke tõendeid üksikute toitainete tõhususe kohta on vähe, kuid on selge, et tasakaalustatud toitumine koos teiste tervislike eluviisidega aeglustab kogu organismi vananemisprotsessi. Ja toidulisandite mõõdukas tarbimine ei tohiks olla halb.

“Isiklikult soovitan vaske, aga ka muid vitamiine ja mineraalaineid sisaldavaid toidulisandeid, et vältida juuste enneaegset halliks minemist. Need toetavad mitte ainult juuste, vaid ka naha ja küünte heaolu,” ütleb dr Talib.

Poosh koostas nimekirja toiduainetest, mis soodustavad juuste heaolu.

Mustad seesamiseemned

Tihti räägivad tumedad värvid toidu antioksüdantsest jõust. See kehtib ka mustade seesamiseemnete kohta. Nad on täis B-vitamiine, häid rasvu, valke ja vaske, mis aitavad hoida juukseid tervena ja paksuna ning hoiavad ära juuste enneaegse vananemise.

Bataat

Bataat on supertoit neile, kes hoolitsevad oma naha ja juuste eest. Bataat on täis A-, B6-, C-, D- ja E-vitamiini, lisaks sisaldab see väikest annust rauda, ​​tsinki, vaske, kaaliumi, magneesiumi, niatsiini ja kaltsiumi. Bataat toetab terviklikult nii juuste kui naha heaolu.

Kurkum

Kurkumil on palju teadaolevaid tervisemõjusid. Kurkum sisaldab kurkumiini, mille võimas antioksüdantne toime võitleb oksüdatiivse stressiga. Stressiseisund kehas kiirendab rakkude vananemist, seega on antioksüdandid parimad sõbrad, neile kes enneaegset vananemist kardavad.

Vetikad

Vetikad, nagu spirulina, on parimad supertoidud. Nad on väga toitvad; spirulina on rikas B-vitamiini ja ilu jaoks oluliste mineraalide, nagu raud, vask ja tsink, poolest. Spirulina on poest mugavalt saadaval pulbrina, mida on lihtne lisada näiteks smuutidesse.

Avokaado

Avokaado rasvad toetavad nii juuste kui ka peanaha heaolu ning panevad juuksed särama. Avokaado on populaarne koostisaine omatehtud juuksemaskides, kuid parimaid toitaineid saab avokaadot süües. Lisaks headele rasvadele sisaldab avokaado melanotsüütide funktsiooni toetavat vaske.

Allikas: Poosh