fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Traditsioonilised pühadejoogid üle maailma

Oleme juba varasemalt kirjutanud mitmetest traditsioonidest ja miks mitte võtta ette jookide kategooria?

Räägime mõnest huvitavast, maitsvast ja traditsioonilisest jõulujoogist, mida nauditakse kõikjal maailmas. Seega, kui otsid inspiratsiooni, mis pühadejooke külalistele pakkuda või soovid lihtsalt uut infot saada, siis see on õige koht.

Mehhiko – Rompope

Mehhiko on midagi enamat kui churrod ja tekiila. Kuigi suurepärane käsitöötekiila on kindlasti väga hinnatud, on Rompope Mehhikos pühade ajal enim tarbitav jook.

Selle joogi valmistasid algselt Santa Clara kloostri nunnad. Kuigi nunnad ei maitsenud kunagi tilkagi, sai see lõpuks nii populaarseks, et nad müüsid selle sissetulekuvahendina maha.

Rompope on valmistatud pähklitest (mandlid), suhkrust, piimast, kaneelipulkadest, vaniljest, munakollasest ja Mezcalist.

Rompopet serveeritakse väikestes klaasides selle tugeva magusa maitse tõttu ja seda nauditakse eriti jõulude ajal.

Leedu – Krupnikas

Krupnikas on teraviljaalkoholist, tsitruselistest, vürtsidest, veest ja meest valmistatud pühadejook. Vürtsid, mida segus sageli kasutatakse, on kaneel, vaniljekaunad, ingver, nelk ja piment.

Leedulased uskusid, et see peletab külmetuse, pimeduse ja kurjad vaimud ning selle maitsva joogi retseptid on kadedalt varjatud saladused. Esimest korda valmistasid Krupnikast benediktiini mungad 1500. aastate alguses. See sai kiiresti aadli lemmikuks, kuid nõukogude võim sulges tootmise paljudeks aastateks. Perevanemad päästsid retseptid sel ajal ja andsid need edasi põlvest põlve.

See käsitöö pühadejook on muutunud taas populaarseks ja paljud käsitöönduslikud tootjad toodavad väikeseid partiisid.

Itaalia – Bellini

Tõeline Bellini pärineb Itaaliast Veneetsiast ja valati esimest korda 1930. aastatel. Virsikušnapsi või mahlaga valmistatakse tänapäeval palju variatsioone. Kuid tõeline Bellini, mis sai nime kunstnik Giovanni Bellini järgi, tuleb valmistada Itaalia valge virsikupüreega ja Proseccoga.

Virsikupüree valatakse lusikaga jahutatud flöödiklaasidesse, kaetakse Proseccoga ja segatakse nii kergelt, et segu seguneks. Prosecco on Itaalia päritolu vahuvein, mida toodetakse peamiselt Glera viinamarjast. See kultivar on tuntud oma neutraalsete maitsete ja ebatavalise omaduse poolest, et maitse on kergelt magus, kuigi see on toodetud kuivana. Selle põhjuseks on nõrgad õuna-, meloni- ja kuslapuunoodid.

Allikas: The Crafty Cask