fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

5 valet, mida räägime lastele, et nad toituksid tervislikumalt

Iga inimese tutvusringkonnas on vähemalt üks tüüp, kellele ükski toit ei paista sobivat. Talle ei meeldi köögiviljad, vürtsid ega muud eksootilisemad koostisosad kui seda on kartul. Tõenäoliselt elab ta suurema osa ajast valmistoidul. Valiva toitumise juured on sageli lapsepõlves. Et dieeti mitte liialt kitsendada, oleks hea lapsele mitmekülgselt esitleda erinevaid toite ja maitseid. Aga mis siis, kui laps ei taha uut toitu isegi maitsta? Siis saate kasutada valgeid valesid ja vempe. Verie loetles viis võimalust, kuidas meelitada last õhtusöögilauas midagi uut proovima.

Pane nad arvama, et suupisteaeg on lõbus

Toidust on alati kergem vaimustuda, kui oled selle esitlusse investeerinud. Lapse jaoks võib see tähendada näiteks pipravormi lõigatud võileivakujusid või hommikuputru, mille pealispinda kaunistab marjadest ja puuviljadest tehtud naerunägu (banaaniviilud sobivad silmadeks ideaalselt). Samuti luba oma lapsel toiduvalmistamises osaleda ja anna talle ruumi loominguliseks tegevuseks. See loob toiduga positiivse konnotatsiooni. Pealegi saate kvaliteetset toitu valmistades lihtsasti ampsata tervislikke koostisosi.

Tutvusta uusi toite kavalalt

Igal lapsel on oma lemmiktoidud, millest ta kunagi ei tüdine. Selle asemel, et proovida neid ühe hooga millegi muu vastu vahetada, tutvusta uusi toite vanade lemmikute kõrvale. Esmalt lisa taldrikule vaid väike kogus uut juurvilja ja julgusta last seda maitsma. Siiski ära sunni!

Las laps arvab, et tal on lubatud ise süüa valida

Me kõik tahame tunda, et saame ise otsustada. Sama kehtib ka lapse söömise kohta ja seetõttu on sundimine harva õige tee. See aga ei tähenda, et laps saaks soovi korral ainult kommi ja jäätisega peal elada. Lapsevanema ülesanne on pakkuda lapsele tervislikke valikuid, mille hulgast ta saab ise valikuid teha. Oluline on, et tervislikud snäkid oleksid kodus alati käepärast, et lapsel oleks näljasena neid lihtne valida ja võtta.

Kaasa oma laps söögi planeerimisse

Paljud leibkonnad arutavad iga päev selle üle, mida täna süüa. Erinevad lootused tähendavad tavaliselt, et keegi nuriseb otsuse üle ja halvimal juhul keeldub söömast. Väldi probleeme, kaasates oma laps otsuste tegemisse. Otsige kompromisse, mis rahuldavad kogu peret. Laps proovib tõenäolisemalt vähem huvitavat toitu, kui ta teab, et preemiaks on eriti hea magustoit. Võib ka kokku leppida, et lapsel lastakse kord nädalas valida, mida süüa.

Söö ise sama toitu

Laps õpib vanemate eeskujul. Sa võid oma lapsele käskida köögivilju süüa, aga kui sa ise neid ei söö, siis vaevalt see sõnum kohale jõuab. Kui sinu laps näeb sind tervislikke toiduvalikuid tegemas ja mitmekesiselt söömas, julgustab see teda sama tegema. Kui kommiisu painab, mõtle, kas võiksid jätta kommide söömise õhtuks, kui lapsed on magama läinud. Kui avad kommipaki vahetult enne pere ühist sööki, on kindlasti mõttetu proovida oma last söögilauas aurutatud spinatit sööma sundida.

Allikas: Verie