fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Tallinna Record Store Day fotod – inimesi ikka huvitavad füüsilised plaadid

Laupäeval 29. augustil tähistatakse rahvusvahelist plaadipoodide päeva, ehk Record Store Day’d. Meie otsustasime uurida, mida see päev täpsemalt endast kujutab Tallinnas ja uurime inimeste mõtteid praegusest vinüülplaatide hullusest!

Biit Me – vanalinn kell 10:00

Vanalinnas asuv Biit Me-plaadipood avas uksed hommikuse päikese käes.

Innukaimad plaadiostjad olivad kohal juba hommikul.

Esimest korda plaadipoodide päeval osalenud Rait leidis mõned plaadid, mida ta oli välja valinud juba eelnevalt, aga plaanis leida veel midagi järgmisena avanevast poest. Plaadimüüja Madis märkis, et koroona tõttu inimest arv on pisut vähenenud võrreldes teiste aastatega, kuid usus kindlalt, et päev läheb veel elavamaks.

Kingitud Elu – heategevusmüük – Balti Jaam kell 11:00

Kingitud Elu korraldas annetatud vinüülplaatide ja CD-plaatide heategevusmüügi Balti Jaama turu juures.

World Clinic – Telliskivi kell 11:15

Telliskivi Loomelinnakus asuvas World Clinic-plaadipoes oli tore ja hea atmosfäär ja jutt käis uutest väljaannetest. Soomlane Jari leidis paar väljaannet, aga ka tema plaanis külastada lisaks teisi poode. Plaadimüüja Aivar hindab kõrgelt plaadipoodide päeva, sest isegi kui kliendid ei osta eriväljaandeid, võivad nad kaasa haarata hoopis midadi muud. Mehed natuke kritiseerivad seda, et sündmus meelitab ligi ka edasimüüjaid, ehk “scalpereid”, kes käivad läbi poodide valiku ja pärast müüvad neid kõrgema hinnaga internetis.

Terminal – Telliskivi kell 11:45

Umbes kaks kuud tagasi avatud Terminal plaadipood ja baar kogus mitmeid varasemalt nähtud plaadiostjaid puhkama.

Terminal tähistas lisaks Tallinn Music Week‘i ja oli välja pannud eripakkumisi, mis ei olnud ainult RSD-päevaga seotud.

Terminalist Sander märkis, et koroona on mõjutanud külastajate arvu, kuid on siiani olnud rahul plaadipoe ja baari populaarsuses. Ta mainis ka seda, et olukorra tõttu RSD-väljaandeid ei olnud nii lihtne saada võrreldes eelmiste aastatega.

Tallinn Old Town Records – vanalinn kell 12:30

Vanalinnas on peidus üks tõeline pärl, Tallinn Old Town Records, millest ei saa mööda minna seda märkamata. Väikese ukse taga avaneb lai valik vinüülplaate, kasette ja CD-plaate.

Plaadipoe töötaja DJ Bandit räägib, et nemad ei tähista plaadipoodide päeva eriliselt. Tema aga mainis, et nende jaoks “iga päev on meie jaoks plaadipoodide päev“. Valikust leiab palju kohalike väljaandeid, mida pood võtab regulaarselt sisse.

Tallinn Music Week plaadilaat – Balti Jaam kell 13:00

Tavaliselt sees toimuv plaadilaat toimus tänavu õues Balti Jaama turul, kus kohalikud ja kaugemaltki tulnud müüjad ning harrastajad pakkusid huvilistele plaate.

Plaadilaadalt on võimalik leida mitme genre haruldusi ja väljaandeid, mida näiteks veebipoodides ei näe. Laadal olid müügis peamiselt uusi ja kasutatuid vinüülplaate, kuid valikus oli ka c-kasette ja CD-plaate.

Tekst: Ville Väisänen, tõlkis Christina Daous