fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Eesti naiskunstniku Katrin Karu ainulaadne paralleelnäitus Tallinnas ja Abu Dhabis

Disaini- ja Arhitektuurigaleriis, Pärnu mnt 6, Tallinnas, on avatud maalikunstnik Katrin Karu näitus “Peatatud aeg”, kus ta esitleb sel kevadel Araabia Ühendemiraatides valminud maale. 

Näituse “Peatatud aeg” maalide valmimine jäi pandeemia puhangu aega selle aasta märtsist maini, mil maailm oli pea peale pööratud. See oli minu jaoks vastuoluline periood: ühtpidi loominguliselt tegus periood meie talvest nii erinevas keskkonnas, päikseline  ja ilus, ent samal ajal aeg üksinduses, teadmatuses, peatatud aeg sissepoole vaatamiseks,” meenutab kunstnik. 

Tegu on väga erilise paralleelnäitusega, kus samal ajal on üks osa näitusest avatud ka Abu Dhabis asuvas Art Hub galeriis. Näituse maalide inspiratsiooniks on peamiselt kohalik atmosfäär, kunstnik on jõuliselt ning vahetult väljendanud sealseid emotsioone, kujundeid ja värve, toonidest domineerivad erevalge, kuldne ja jõuline punane. Maalidesse on jagunud nii abstraktset tunnetust kui ka kohalikku koloriiti. Kunstnik on ilma sõnadeta kirjeldanud just seda hetke, aega ja olustikku, millega ta Araabias kohtus.

“Veetsin kolm kuud maalides keset Liwa kõrbe, mis asub Abu Dhabi emiraadis (Araabia Ühendemiraadis), paari tunni autosõidu kaugusel suurlinnast. See oli nagu unenäos: imeilusad lõputult laiuvad liivadüünid, ootamatult palju rohelust ja loomi nende vahel oaasides, erinevad maitsed, lõhnad ja värvid, silmadele valus ere valgus, mis pani värvid teistmoodi särama kui siin, öised tähistaevad, kuum päike, täiskuu… Iga päev järgneb sarnaselt teisele, kuid on samas nii erinev,“ pole kunstnik kirjeldusega kitsi. 

Galerii on avatud E-L 12:00-18:00, P suletud. Näitus Disaini-ja Arhitektuurigaleriis jääb avatuks 1. augustini 2020.

Näituse maalidest on valminud ka film.

Lühem film

Pikem film intervjuudega