fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Foto on illustratiivne.

Politsei pidas kinni nooretele interneti vahendusel narkootikume müünud grupi

Foto on illustratiivne

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo politseinikud pidasid kinni kaheksa noort, nende seas ühe alaealise, keda kahtlustatakse Telegram nimelises suhtlusvõrgustikus narkootiliste ainete müümises. Suhtlusvõrgustiku gruppi kuulus üle 200 noore, kellest paljud on teadaolevalt ka alaealised.

Tänavu juulis alustatud kriminaalmenetluse raames kogutud tõendid viitavad, et suhtlusvõrgustikus loodud grupis müüdi erinevaid narkootilisi aineid, nagu ecstasy ja MDMA, kanep, amfetamiin, kokaiin. Ainete kogused varieerusid, enamjaolt müüdi narkootikume paari grammi kaupa. Tänaseks on politseinikud pidanud kinni kaheksa noort vanuses 17-28 eluaastat, neist neli on varasemalt karistatud narkootikumidega seotud süütegude eest.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo narko- ja organiseeritud kuritegude talituse juhi Rait Pikaro sõnul müüdi narkootikume kiirsuhtlusrakenduses Telegram loodud kinnises grupis. „Gruppi pääsemiseks oli vajalik varasema kontakti omamine ehk grupis olija soovitus. Enne müüki soovis müüja ostjaga vähemalt kord päriselus kokku saada. Seda tehti veendumaks, et ostjal on tõsi taga,“ kirjeldab Pikaro.

Pikaro sõnul pole narkootikumid tänavatelt kadunud, kuid nii nagu suur osa noorte elust ja suhtlusest on liikunud internetti, kolivad sinna ka keelatud tegevused. „See on esimene omataoline kriminaalmenetlus, kus oleme tuvastanud sedavõrd laia võrgustikuga narkomüügi noorte vahel, kes ei ole varasemast tuttav sõpruskond, vaid keda ühendas soov osta ja müüa narkootikume. Virtuaalsetest keskkondadest narkootikumide hankimine tundub noorele justkui hõlpsam ning see võib muuta narkootikumide ostmise noortele aina lihtsamaks. Sel põhjusel on narkopolitsei tähelepanu all üha enam lisaks tänavamüügile sotsiaalvõrgustikes toimuv ja eriti noortele inimestele suunatud müük,“ ütleb Pikaro.

Põhja ringkonnaprokuratuuri taotlusel on tänaseks vahi alla võetud kolm noormeest, kes olid peamised varustajad ja müüjad. „Neist üks oli grupi looja. Teised kaks peamised varustajad. Prokuratuuri eesmärk ei ole karistada tarvitajaid, küll aga suhtume ühese hukkamõistuga neisse, kes narkootikumide müümisest on teinud omale sissetulekuallika. Praktika näitab, et narkomüüjad ei suuda loobuda kerge vaevaga teenitavast tulust ning seetõttu on tavapärane taotleda nende vahistamist,“ ütleb Raigo Aas.