fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Riigikogus on hõimupäevadele pühendatud näitus

Riigikogu esimehe Henn Põlluaasa sõnul on hõimupäevade näitus „Kellele iseseisvus, kellele autonoomia. 100 aastat soome-ugri rahvaste iseolemist“ erilise tähtsusega Toompea lossis – Riigikogu hoones, kus peab istungeid iseseisva Eesti riigi parlament.

„Eesti riigi iseseisvus annab meie rahvale võimaluse ise otsustada oma saatuse üle, kaitsta oma keelt ja kultuuri,“ ütles Põlluaas. Ta meenutas enam kui 100 aastat tagasi toimunud Eesti Vabariigi väljakuulutamist, mis pani aluse meie riiklikule iseseisvusele. See toimus koos ajaloo pöördeliste sündmustega nii Venemaal kui ka Euroopas. Need sündmused tõid lisaks Soome ja Ungari iseseisvumisele kaasa ka territoriaalse autonoomia saavutamise Nõukogude Venemaa suurematele soome-ugri rahvastele – mordvalastele, udmurtidele, maridele, komide ja karjalastele. Põlluaas juhtis tähelepanu ka tänasele hõimurahvaste raskele olukorrale oma keele ja kultuuri säilitamisel Venemaal.

Näitus annab dokumentaalse ülevaate meie hõimurahvaste käekäigust ja tutvustab laiemale üldsusele omariikluse saavutanud soome-ugri rahvastele lisaks ka teiste sugulasrahvaste ajalugu ning iseseisvuspüüdlusi.

Väljapanek on jätkuks möödunud aastal Fenno-Ugria eestvedamisel Eesti Rahvamuuseumis toimunud hõimupäevade konverentsile, mis oli ühtlasi osa Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva tähistamise soome-ugri rahvastele suunatud välisprogrammist.

Näituse koostamisele aitasid kaasa konverentsil osalenud ajaloolased, kes hankisid juurde hulga foto- ja tekstimaterjale, millele näitusel lisati omalt poolt nende rahvaste ajalugu käsitlev üldine informatsioon. Näituse tekstid on koostanud ajaloolased Jaak Prozes ja Peep Pillak, toimetanud Kadi Sarv, näituse kujundasid Peeter Laurits ja Kadri Liis Rääk. Näituse väljaandja on MTÜ Fenno-Ugria asutus.

25. oktoobrini avatud väljapanek saab teoks Fenno-Ugria ja Riigikogu Kantselei koostööna. Näituse vaatamiseks Toompea lossi III korruse kunstisaalis tööpäevadel kella 10-16 on vaja esitada hoonesse sisenemisel isikut tõendav dokument.

Fotod: Hõimupäevade näituse “Kellele iseseisvus, kellele autonoomia. 100 aastat soome-ugri rahvaste iseolemist” avamine. Allikas: Riigikogu fotoarhiiv. Autor: Erik Peinar.