fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Riigikogus avati Eesti maareformi käsitlev näitus

Riigikogu esimees Henn Põlluaas rõhutas näituse „ Maaseadus ja priius“ avamisel maaseaduse tähtsust iseseisva Eesti riigi alustoena koos Eesti Vabariigi Põhiseaduse väljatöötamisega. „Maaseaduse vastuvõtmine on väga oluline samm. Tolle aja kontekstis oli see ka väga radikaalne samm, mis tegi eestlased oma maa peremeesteks. Kui Asutav Kogu kokku tuli, Vabadussõja ajal, ei olnud eeskujusid selleks kuskilt võtta. Kõik Asutava Kogu liikmed lähtusid eesti rahva ja riigi huvidest ning see on eeskujuks meile ka tänapäeval,“ ütles Põlluaas.

Asutava Kogu eesmärk oli maareformi kaudu lahendada Eesti maaühiskonnas pingeid, mida oli tekitanud suur maapuudus. Maareformiga suudeti iseseisvaks saanud Eesti järgmise 20 aasta jooksul suurmaaomandite likvideerimise kaudu suurendada talude arvu 2,5 korda –  sellest annavad tunnistust näitusel väljatoodud arvud. Maareformi käigus tekkis lai omanike ring, mis suurendas noore iseseisva riigi poliitilist stabiilsust ja andis võimaluse põllumajandust kiiresti ümber korraldada kriisiaegadel.

Ülevaatlik näitus Toompeal tutvustab Eesti Vabariigis aastatel 1920- 1930 läbiviidud maaomandi ümberkorraldamise põhjusi, olemust ja selle mõju riigi käekäigule.

Näituse koostas SA Eesti Maaelumuuseumid. Väljapanek Riigikogu hoone vestibüülis jääb avatuks kuni 24. oktoobrini.  Näituse vaatamiseks tööpäevadel kella 10- 16 on vaja hoonesse sisenemisel esitada isikut tõendav dokument.

Fotod: Näituse “Maaseadus ja priius” avamine. Allikas: Riigikogu fotoarhiiv. Autor: Erik Peinar