fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Veinihaldjas

3 nippi, millist Itaalia veini tasub sel aastal osta

Suvi on varsti käes ja hea vein teeb iga sündmuse ja miks mitte ka argipäeva, täiuslikuks. Veini saab sobitada kenasti grillroa kõrvale ning tasub alati proovida erinevaid veine, et leida igale toidule sobiv vein. Veinihaldjas Moonika Lindfors andis meile mõningaid nippe, mida tasub sel aastal meeles pidada.

1.Valge või punane? Hoopis oranž!

Oranži veini, ehk ”Orange wine”, hakatakse tegema nii nagu igat valget veini. Lõpus aga pannakse vein tammevaati, mis toob veinile lisaks värvile ka sügavamat maitset. Oranž vein sobib suurepäraselt nendele, kes soovivad midagi tugevama maitsega grillroa kõrvale, kuid päris punast juua ei taha. Samas aga on oranž vein omamoodi maitsega, seega tasub teistel ka proovida!

”Võib öelda, et oranž vein on elegantne.”

2. Kihisev sobib igale poole

Armastatud lapsel on mitu nime – mullivein võib olla frizzante, spumante, šampanja ja palju muud. Sõltuvalt mulliveini stiilist, saavad mulliveini armastajad (ja ka mittearmastajad!) valida mitme erineva Itaalia mulliveini vahel. Kihisev jook ei ole ainult ka valge ja roosa, vaid tänapäeval saab punast veini ka kihisevana! Proovi näiteks Consorzio Pignoletto Emilia-Romagna kihisevat valikut, kust leiad mitut erinevat stiili. Leiad need näiteks Veinihaldja poest!

3. 2015 aasta on hea aasta, kuid vaata piirkonna järgi

Kui Moonikalt küsida, milline oli hea veiniaasta Itaalias, siis 2015 tuleb kindla vastusena.

”Tänaseks on mul kõik 2015 aasta punased veinid juba läinud!”

Moonika Lindfors, Veinihaldjas OÜ

Samas on aga piirkondi, kus 2016 oli parem aasta. Nimelt Itaalia on päris suur riik, mis algab alpidelt ja lõppeb Vahemere rannikul. Sinna vahele mahub palju erinevaid ilmastikuolusid ja seega kui mingi teatud vein pakub huvi, tasub näiteks veinimüüjalt üle küsida, milline aasta oli sellel tootjal hea.

Veini valiku tegemisel oluline on teada, milline maitse endal on ja kas oled julge proovima uusi, või pigem valid tuttava veini. Sõpradega võib korraldada degusteerimist kas kodustes tingimustes või näiteks veinipoes. Moonika korraldab Nõmmel igale väiksemale seltskonnale degusteerimist koos suupistetega. Miks mitte minna kõigepealt proovima ja pärast saab teha ostuvaliku enda maitsete järgi. Samas annab Moonika hea meelega soovitusi kõigile, kes tulevad lihtsalt poodi tutvuma valikuga.

Üks aasta 2019 populaarseid Itaalia punaseid veine