fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Ajaloolane Seppo Zetterberg. Peeter Langovits

Ajaloolane Seppo Zetterberg. Peeter Langovits

Kadrioru kunstimuuseumis toimub seminar Eesti ja Soome kultuurisidemetest

19. mail toimub Kadrioru kunstimuuseumis seminar „Paralleelid. Eesti ja Soome 20. sajandi esimestel kümnenditel”. Ühiskondlikke ja kultuurilisi arenguid kõrvutav seminar saab teoks Kadrioru kunstimuuseumi ja Soome Instituudi koostöös.

Kadrioru kunstimuuseumi näituse „Värvide tants. Soome modernistlik kunst” raames toimuv seminar vaatleb ühiskondlikku ja kunstilist moderniseerumist Soome lahe kahel kaldal 20. sajandi esimestel kümnenditel. „Kui näitusel „Värvide tants” eksponeeritud teosed kannavad erinevaid modernistlikke ideid ja suundumusi maalikunstis, siis seminari kaudu soovime pakkuda mitmetahulisemat sissevaadet 20. sajandi esimestesse kümnenditesse. On ju tegu ajajärguga, mil nii ühiskondlikus kui ka kultuurilises plaanis on kõrvuti päevakorras rahvuslikkus ja eurooplaseks saamine, traditsioonid ja modernsus,” kommenteerib seminari lähtekohta Kadrioru kunstimuuseumi kuraator Kerttu Männiste.

Seminar toob kokku Eesti ja Soome ajaloolased ja uurijad diplomaatia, majanduse, kunsti, kirjanduse ja teatri vallast. „On erakordselt hea meel, et esinema on nõustunud ajaloolane Seppo Zetterberg, kes on Eesti ajaloo uurimise ja vahendamisega tegelenud ligi 50 aastat,” ütleb Männiste. Lisaks Zetterbergile astuvad ettekannetega üles Andres Adamson, Eero Epner, Mirjam Hinrikus ja Mikko-Olavi Seppälä.

Soome Instituudi juht Hannele Valkeeniemi rõhutab koostöö vajadust kultuurisündmuste teoks saamisel: „Erinevate institutsioonide koostöös on võimalik kaasata erinevaid eksperte, pakkuda teemast mitmekülgsemat pilti. Just laiemat ajastu pilti ja konteksti soovimegi seminariga kild killu haaval kokku panna ja pakkuda.”

Ettekanded käsitlevad kultuurisuhete loomist ja arengut nii isiklikul kui ka riiklikul tasandil ning nende taga seisnud inimesi ja võrgustikke. Erineva fookusega ettekanded pakuvad sissevaateid mitmetesse valdkondadesse, luues üheskoos avara pildi 20. sajandi esimese veerandi kahe noore rahvusriigi arengu ühis- ja erijoontest ning eluvaldkondade vastastikusest mõjust ja sünergiast.

Seminar on eesti ja soome keeles. Kõik ettekanded on kirjalike kokkuvõtete kaudu kättesaadavad mõlemas keeles.