fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Rindade uurimine peaks saama harjumuseks: jälgi neid muutusi oma rindades

Iga kaheksas naine haigestub elu jooksul rinnavähki. Soomes diagnoositakse igal aastal ligikaudu 5000 uut haigusjuhtu ja kahjuks see arv kasvab. Vanus on riskitegur kõikide vähivormide tekkeks ning rinnavähi levimus on osaliselt seotud ka rahvastiku vananemisega.

“Muudeks põhjusteks on lääne elustiiliga seotud tegurid, nagu märkimisväärne ülekaal, alkohol, suitsetamine ja kõrge vanus esmasünnitusel või viljatus. Varakult alanud menstruatsioon ja pikaajaline hormoonasendusravi suurendavad ka vähiriski,” loetleb Terveystaloga koostööd tegeva kliiniku Helena kirurgia ja plastilise kirurgia spetsialist Helena Puonti.

Samal ajal tuletab ta meelde, et rinnavähi ravi prognoos on täna väga hea, eriti kui see avastatakse varajases staadiumis. Seetõttu on sinu enda jälgimine oluline. Enda rindade tundmine aitab märgata isegi väikseid muutusi.

Rindade kontrollimist tasub kujundada harjumuseks

Rindade tervis on midagi, millele sa igapäevaelus ei pruugi mõelda. Rindade kontroll aitab aga kaasa rinnavähi varajasele avastamisele.

Soomes tehakse riiklikke mammograafilisi sõeluuringuid 50–69-aastastele naistele. Rinnavähki haigestumus suureneb aga pärast 45. eluaastat, mistõttu võiks Puonti sõnul olla hea mõte omal algatusel rinnad üle vaadata juba enne sõeluuringule kutsumist.

“See võiks olla veidi varem. 40-45-aastaselt võid kaaluda läbivaatust arsti juures.”

Noorte rinnavähk on haruldane, kuid mitte ebatavaline. Puonti sõnul ei pruugi noored oma rindu jälgida, sest arvavad, et vähk selles vanuses neid ei puuduta. Alla 30-aastastel piisab tavaliselt jälgimiseks regulaarsest rindade ülevaatamist, kui näiteks puudub pärilik eelsoodumus.

“Kindlasti tuleb arvestada pärilike riskiteguritega. Näiteks kuni 80 protsenti vastuvõtlikkuse geenide BRCA1 ja BRCA2 kandjatest haigestub mingil eluperioodil. Kui see on peres teada, tuleks mõelda ka ise testile minekule,” selgitab Puonti.

Oleks hea, kui koolis asjast juba räägitaks.

“See on rahvahaigus, mida oleks hea tõstatada juba tervisetunnis. Nii muutuks rindade eneseanalüüs noortele harjumuseks.”

Kodune rindade uurimine on lihtne protsess, mis ei võta palju aega. Rindasid tuleks palpeerida eelistatavalt kord kuus. Parim aeg selleks on pärast menstruatsiooni, kui rinnakude on kõige pehmem. Asjad, millel tuleb silma peal hoida on: tükid, verine või selge eritis nibust, naha või nibu tagasitõmbumine, haavandid nibul või areolas ning ebanormaalne lokaalne ja pikaajaline valu.

“Vähemalt, kui muutus ei kao pärast järgmist menstruatsiooni, tuleks arstiga aeg kokku leppida. Hea on kontrollida, kas muutus on midagi, mida tuleks edaspidi jälgida,” ütleb Puonti.

Teadmine, mitte hirm

Isegi väikesed muutused peaksid olema kontrollitud arsti juures. Suurem osa muutustest rinnas on aga healoomulised, mistõttu pole vaja kartliku meelega uuringutele minna. Sageli on sümptomite taga palju kahjutum probleem.

“Kõik tüükad pole sugugi vähkkasvajad. See võib olla hormonaalse tsükliga seotud tsüst või näärmete turse. Tegelikult on rinnavähk enamasti täiesti sümptomiteta, nii et isegi valude korral on nende põhjused sageli hormonaalsed,” rahustab Puonti.

Ta tunneb head meelt, et naised ei ole tänapäeval häbelikud rindadega seotud probleemide ees. Mõnikord võib aga vähihirm ise ravi otsimist edasi lükata. Siis võivad sümptomid pikaks ajaks tähelepanuta jääda, kuigi oleks hea võimalikult kiiresti ennast testida lasta.

“Inimene võib märgata muutust rinnas, kuid veenda end, et see pole midagi. Kuni arst pole muutust näinud, võid uskuda, et oled terve. Arsti ütlus teeb selle tõeliseks. Tahaksin sellist hirmu hajutada, tuletades meelde, et vähki on võimalik ravida. Just seetõttu on oluline neid muudatusi kontrollida,” rõhutab Puonti.

See on sinu enda tervise ja meelerahu nimel. Kuigi vähk on alati tõsine asi, tuletab Puonti meelde, et see on haigus teiste seas. Isegi kui saad diagnoosi, on raviprognoos täna väga hea. Edusamme on tehtud nii rinnavähi avastamisel kui ka ravil.

“Olen rinnavähki ravinud vähemalt 30 aastat ja saanud konkreetselt näha valdkonnas toimunud muutusi ja nende üle rõõmu tunda,” ütleb Puonti.

Diagnostika on paranenud ja üha rohkem vähkkasvajaid avastatakse varases staadiumis. Mida varem vähk avastatakse, seda parem on raviprognoos.

“Meie patsientidest on kahel kolmandikul nii, et haigus piirdub rinnaga, aga loomulikult loodan, et see arv oleks veelgi suurem. Ja just seepärast räägimegi enda rindade uurimise tähtsusest,” lisab Puonti.

Ka ravi on viimastel aastakümnetel arenenud ja ravitulemused paranevad kogu aeg. Operatsiooni eesmärk on võimaluse korral päästa rinna- ja kaenlaaluste lümfisõlmed. Rinna kuju taastatakse pärast osalist eemaldamist ja kui tuleb eemaldada kogu rind, ehitatakse asemele uus. Kiiritusravi on sihipärasem kui kunagi varem ning ravimid ja hormoonravi arenevad pidevalt. Patsientide elunäitajad on Soomes ühed kõrgemad maailmas.

“86 protsenti kõigist patsientidest on kümne aasta pärast terved. Kui me räägime rinnaga piiratud juhtumitest, siis on see arv tublisti üle 90 protsendi,” ütleb Puonti.

Eesmärk on, et võimalikult paljud patsiendid saaksid naasta normaalse elu juurde.

“Olen väga lootusrikas, et liigume siin ka edaspidi edasi, kuid oluline on, et teeme edusamme ka teises otsas ehk suudame ajas aina tihedamini paraneda,” meenutab Puonti.

Lisaks rindade uurimisele võib sinu elustiil mõjutada ka sinu enda riski. Hea on olla kursis rinnavähi riskifaktoritega, kuid Puonti sõnul ei tohiks lasta neil ka tervet elu dikteerida.

“Elustiil võib mõjutada sinu enda riski, kuid ma tahan rõhutada, et elu on loodud elamiseks. Kohusetundlik püüd iga üksikut reeglit järgida võib muutuda omaette koormaks. Julgustan inimesi investeerima elukvaliteeti ja elama normaalset elu.”

Allikas: Terveystalo