fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Konrad Mägi näitus EMMA-s. Foto: Paula Virta / EMMA

Konrad Mägi näitus EMMA-s. Foto: Paula Virta / EMMA

Konrad Mägi loomingu retrospektiiv jõuab Norrasse

Norras Lillehammeri Kunstimuuseumis avatakse novembri lõpul mahukas Konrad Mägi retrospektiivnäitus. Tegemist on kolmanda ja viimase osaga Pilvi Kalhama kureeritud Mägi loomingu ülevaatenäitusest, mida on varem eksponeeritud Soomes Espoo Moodsa Kunsti Muuseumis EMMA (2021) ja Taanis Kopenhaageni kunstikeskuses GL Strand (2022), kuhu Mägi looming tõi arvukalt külastajaid ning pälvis positiivset vastukaja kohalikus meedias.

Konrad Mägi (1878-1925) on kahtlemata oma põlvkonna üks olulisemaid eesti kunstnikke. Võib öelda, et tema pärand on Eestis sama tähtsal kohal kui Edvard Munchi pärand Norras. Mägi loomingut iseloomustab värviküllus, julge maalitehnika ja modernsus ning tema maalidelt leiab nii Eesti, Itaalia ja Prantsusmaa kui ka Norra vaateid. Näitusel on väljas ligikaudu 120 maali eri loomeperioodidest, nende hulgas mitmed tema märgilised teosed. Konrad Mägi kunst on meisterlik ja kujutatud motiivide valik laiahaardeline, ulatudes maastikest ja portreedest lillede ja vaikeludeni.

„Konrad Mägi maalilaad on üllatavalt sõltumatu ja isikupärane, kuid tema loomingus leidub mõjutusi ka 1910.–1920. aastate rahvusvahelistest kunstivooludest, nagu neoimpressionism ja sellele omane puäntillistlik maalitehnika ning ekspressionism ja kubism. Tänu niisugusele mitmekesisusele on tema looming ka tänapäeval värske ja meeliköitev,” kommenteeris näituse kuraator Pilvi Kalhama.

Aastatel 1908–1910 elas Konrad Mägi Norras, mistõttu on ta sealsele publikule eriti huvipakkuv. Mägi vaimustus Norra loodusest ning maalis palju maastikke Oslo ümbruses ja Kongsbergi lähistel. Norra maalikunstnik Christian Krohg kutsus Mägi osalema ühele oma näitusele Christianias. Sellest sündmusest algas Mägi läbimurre.

Näitus on valminud Eesti Kunstimuuseumi, Lillehammeri Kunstimuuseumi ja Espoo Moodsa Kunsti Muuseumi EMMA koostöös. Näituse kuraatorid on Lillehammeri Kunstimuuseumi direktor Nils Ohlsen ja Pilvi Kalhama EMMA-st.

Partnerid ja toetajad: Tartu Kunstimuuseum, Eesti Üliõpilaste Selts, Viljandi Muuseum, Eesti Teaduste Akadeemia Underi ja Tuglase Kirjanduskeskus, Enn Kunila kunstikogu, Konrad Mägi Sihtasutus ja erakogud.