fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Kuidas luua täiskasvanuna sõprussuhteid ?

Olenemata sellest, kui suur või väike on sinu praegune sõpruskond, on vähestel meist liiga palju sõpru. Uute sõprussuhete loomine muutub täiskasvanueas sageli keeruliseks. Igapäevaelu nõuab palju ning pärast tööd, perekonda ja hobisid jääb sõprade otsimiseks vähe aega ja energiat. Nii nagu tutvumine, nõuab ka uute platooniliste suhete loomine emotsionaalseid ressursse. Õnnelikud võivad kolleegiga ühise keele leida, kuid muidu on loomulikud võimalused uute sõprussuhete loomiseks haruldased. Hea uudis on see, et sõpru võid leida ka täiskasvanuna, kui oskad silmi ja meelt avatuna hoida.

Psühholoog Nicholas Epley kirjutab oma raamatus Mindwise: How We Understand What Others Think, Believe, Feel and Want, et “keegi ei lehvita, kuid peaaegu kõik lehvitavad vastu”. Ka sõpruse treener Danielle Bayard Jackson usub sellesse sõnumisse kindlalt.

“Me kõik kardame teha esimest sammu, kuid enamik meist soovib teiselt sellist žesti vastu võtta.”

Ajakirjas SELF jagavad tema ja teised sõpruse eksperdid oma parimaid nõuandeid uute sõprussuhete loomiseks täiskasvanuna.

Leia inimesed, kes jagavad sinu huvisid

Huviringid on loomulik koht, kus kohtuda mõttekaaslastega. Spordimeeskonna, raamatuklubi või muu rühmaga liitumine võib tunduda rumal nõuanne, kuid see tõesti toimib.

“Esimene samm sõpruse loomisel on panna ennast turule ja teine ​​on leida inimesed, kes on sinu sõprusele avatud. Inimesed, kes gruppides aega veedavad, on seal tõenäoliselt sotsiaalsetel põhjustel ja seetõttu, et nad ei taha üksi aega veeta,” selgitab Marisa G. Franco, Marylandi ülikooli psühholoogiaprofessor ja raamatu Platonic: How the Science of Attachment Can Help You Make and Keep Friends autor.

Grupiga liitudes ümbritsed end inimestega, kellele meeldivad samad asjad, mis sulle ja kes ilmselt otsivad ka uusi tutvusi. Lisaks annab regulaarne hobi midagi, mida sõpruse arendamine tavaliselt nõuab – järjepidevust.

“Kui tahad uusi sõpru leida, piisab harva ühel üritusel käimisest. Peaksid valima midagi, kus kohtumised korduvad; meil on alateadlik kalduvus inimestele meeldida lihtsalt sellepärast, et nad on meile tuttavad. Regulaarne hobi loob raamistiku, kus sa ei pea pidevalt kellegagi aktiivselt tegelema, kuid oled siiski regulaarselt kontaktis uute tuttavatega,” selgitab dr Franco.

Pane telefon käest ja näi ligipääsetav

Paljud meist kipuvad avalikes kohtades üksi olles telefoni või kõrvaklapid välja võtma. Ekspertide sõnul segab tehnoloogia aga meie võimalusi uute inimestega kohtuda.

“Kui ma vaatan toas ringi ja näen inimest, kes näeb välja kas ükskõikne või tõeliselt hõivatud, siis ma ilmselt ei häiri teda. Kui lehitsed telefoni, saadad sõnumi, et sa pole vestlemisest huvitatud,” räägib Jackson.

Seetõttu peaksid oma kehakeelele tähelepanu pöörama. Kui lased oma silmadel teistega kohtuda ja mäletad naeratamist, näid avatud ja ligipääsetav.

Pea meeles, et viis, kuidas sa vestluse lõpetad, võib määrata tuleviku

Halb on lõpetada lõbus vestlus uue tuttavaga, teadmata, kas teie teed jälle ristuvad. Seetõttu võib vestluse lõpetamise viis määrata kogu suhte tuleviku. Jacksoni sõnul on oluline tulevaste kohtumiste jaoks uks lahti jätta. Ta soovitab vestlusest otsida teemasid, mis pakuvad võimalusi kontakti pidamiseks.

“Kui keegi ütleb mulle, et plaanib matkama minna, võin vestluse lõpetada öeldes: “Ma tean paari matkakohta, mis sulle ilmselt meeldiksid. Kas sa oled Instagramis? Saadan sulle lingi.”

Kutsu inimene, kellega grupis kohtusid, üksi aega veetma

Olgu, oled grupis kohanud kedagi, kellega klikite ja vestlete regulaarselt seoses oma hobiga. Franco sõnul on järgmiseks aeg viia oma sõprus järgmisele tasemele.

“Kui kohtud inimesega, kes sulle meeldib, mõtle, kas saaksite midagi koos teha, ilma teiste grupiliikmeteta,” ütleb ta.

Jagatud kogemused ja mälestused tugevdavad sõprust, nii et kutsu ta treeningu lõpus kohvile.

Tee selgeks, et sulle sümpatiseerib teine inimene

“Meile kipuvad meeldima inimesed, kellele me meeldime,” juhib Jackson tähelepanu.

Nii nagu kohtamas käies, on ka potentsiaalset sõpra tundma õppides oluline selgeks teha, et ta meeldib sulle. See ei pruugi tingimata tähendada intensiivseid armastusavaldusi, kuid hea on selgeks teha, et naudite koos veedetud aega. See on eriti oluline, sest 2018. aastal avaldatud uuringu kohaselt alahindavad inimesed sageli seda, kui väga nad ja nende seltskond teistele meeldivad.

Allikas: SELF