fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Kolm kingatrendi, mida jalaarst vihkab

“Ma pidin kord eemaldama sandaali, mis oli patsiendi jala külge sulanud,” ütleb Emma McConnachie, jalaarst ja Who What Weari kuningliku jalaravikolledži pressiesindaja.

McConnachie järgib õudusega paljusid kingatrende. Eriti suvel näeb ta jalanõusid, mis ei paku üldse tuge ja muudavad inimeste kõndimisstiili. McConnachie, kes on selles valdkonnas töötanud 23 aastat, kahetseb, et inimesed ei mõtle sellele, milliseid probleeme võivad halvad jalatsid pikemas perspektiivis põhjustada. Ta kinnitab, et heade jalanõude valimine pole tegelikult kuigi keeruline.

Millised suvised kingad siis jalaarstil mõttes on ja millised mitte?

  • Üks levinud viga on plätude või basseinisandaalide kandmine, mis pole mõeldud käimisjalatsiteks. Ma näen seda oma töös sageli, ütleb McConnachie.

Plätusid on muidugi lihtne jalga libistada, kuid see ei tähenda, et need peaksid linnas käimiseks sobima. Nagu nimigi ütleb, sobivad need peamiselt duširuumidesse, basseinidesse ja randa.

  • Tuleb vaadata jalatsi talda ja struktuuri. Otsige jalanõusid, mis toetavad ka võlvi. Kui ainuke rihm on varvastel, tuleb jalatsi paigal hoidmiseks varbaid pigistada, lisab ta.

McConnachie juhib tähelepanu, et sellised jalatsid, nagu eespool mainitud, võivad kõndides libiseda ja põhjustada õnnetusi. Suvel näeb ta näiteks pahkluude väljaväänamist.

Millega asendada?

McConnachie soovitab suveks kolme rihmaga sandaale; üks ees, üks keskel ja üks toetab pahkluud. Ehk nn plaastri sandaalid on jalgade tervise jaoks parim valik.

Peale pikka ja lumerohket talve tahavad paljud ka ilusaid kingi välja kaevata. Kõrge kontsaga kingad ei saa jalaarsti õnnistust, kuid kui soovite neid kindlasti kanda, on McConnachiel mõned näpunäited, mida järgida.

  • Üldiselt soovitame vältida täielikult intressi kandvaid jalanõusid, kuna need suurendavad kukkumise ohtu, eriti kui neid vaja jalga libistada. Samuti on soovitatav vältida intressimäärasid üle kolme sentimeetri. Kui kannad kõrgeid kontsi, on oluline nende vahel kasutada erinevaid kõrgusi.

Kõrgusi tasub säästa pidustuste pealt, sest igapäevasel ja pikemaajalisel kasutamisel võivad need jalgadele tõsiseid kahjustusi tekitada.

“Kui hoiate kogu aeg samu kõrgusi, lühenevad teie säärte lihaskiud,” hoiatab McConnachie.

Allikas: Who What Wear