fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Väljapanek Rakvere bussijaamas. Foto: Rakvere bussijaam

Väljapanek Rakvere bussijaamas. Foto: Rakvere bussijaam

Eesti Kunstimuuseum tõi Rakvere bussijaama akendele Virumaa-teemalised teosed

Märtsi teisest poolest toovad Rakvere bussijaama külastajatele äratundmisrõõmu Virumaa-teemaliste maalide reprod ootesaali akendel. Iga teose juurest saab lugeda lühikest taustalugu seosest Virumaaga. Pop-up näitus on osa Eesti Kunstimuuseumi koostööst Tallinna Bussijaamaga, mille raames on kunstiteoseid tutvustatud argises ruumis, varasemalt Tallinna Bussijaama ootesaalis.

Kõik repronäitusele valitud teosed on tihedalt Rakvere või Virumaaga seotud – kas on teostel esindatud märgilised kohad Rakverest ja Virumaalt või on kunstniku elu olnud Virumaaga läbi põimunud. Nii on välja toodud teosed Tapalt pärit Ado Vabbelt ning Palmse mõisas tegutsenud Olga von der Pahlenilt. Äratundmisrõõmu pakuvad Elmar Kitse maalitud stseen Rakvere turult ning Paul Raua kujutatud vaade Rakvere linnusele. Näituse keskmes kroonib suuremõõtmeline Kristjan Raua „Viru vanne”.

„Rakvere bussijaam, mis aastaid tagasi sai ka arhitektuuripreemia, on suurte klaaspindadega hoone. Bussijaama külastab päevas ligi 1500 inimest, kelle koduks on Virumaa või kes tulevad siiakanti külla, asju ajama, teatrisse ja muuseumidesse. Et taolist keskkonda elavdada, andsime kunstimuuseumile vabad käed seda loominguliselt ilmestada. Usume, et väljapanek läheb virumaalastele hinge ning täname Eesti Kunstimuuseumit, kes, arvestades ruumi ja inimeste vajadusi, on loonud piisavalt õhulise ning tähendusliku väljapaneku,” kommenteeris Tallinna Bussijaama turundusjuht Kadriann Raud projekti rolli Rakvere jaoks.

Eesti Kunstimuuseumi turundus- ja teenindusvaldkonna juht Piret Järvan loodab, et väljapanek avardab rakverelaste teadmisi kunstist, seostades neid kodukandi ajalooga. „Eesti Kunstimuuseumil on suur heameel üllatada Rakvere bussijaamas inimesi, pakkudes neile ajaviidet ja mõtisklushetki ning ehk ka uut teadmist kunstiteostest, mis on ühel või teisel viisil seotud Virumaaga. Eemalt vaadates on Virumaa sümbolid ikka linnused, teater, turuväljak. Paul Raud on „Viru vande” maalil võimsalt kujutanud kolme kirjameest, kes Rakvere vallimäel annavad vande pühenduda eesti kultuurile ja haridusele. Kes need olid? Kui kohe ei meenu, siis bussijaamas saab sellele kindlasti vastuse,” märkis Järvan.

Eesti Kunstimuuseumi ja Rakvere bussijaama haldava Tallinna Bussijaama koostöö eesmärgiga pakkuda reisijatele transporti oodates killuke kultuuri algas 2020. aasta lõpus Christian Ackermanni skulptuuride fotode väljapanekuga Tallinna Bussijaamas ning jätkus 2021. aasta suvel maastikumaalide repronäitusega Eesti Kunstimuuseumi filiaalide püsinäitustelt.