fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Paranda oma mälu väikeste tegudega

Kahjuks kipub mälu vanusega halvenema. Reageerimiskiirus hakkab aeglustuma ja millegi uue õppimine võib tunduda senisest keerulisem. Mälu halvenemise kiiruses mängivad aga tohutut rolli inimese enda valikud ja tegevused. Toitumine, uni ja stressi hulk mõjutavad kõik aju. Oma aju tervise eest tasub hoolitseda kogu elu, aga kui avastad end ootamatult asju unustamas, saad ka mälu treenida.

Poosh loetles lihtsaid mälu toetavaid ja mälu parandavaid nippe, mida igaüks saab rakendada.

Söö antioksüdante

Toitumine mängib mälus tohutut rolli, seega tasub taldrikule valida palju aju turgutavaid toite. Antioksüdandid soodustavad keskendumist ja võitlevad rakkude oksüdatsiooniga, võideldes vabade radikaalidega. Taimsete saaduste flavonoidid toimivad organismis antioksüdantidena.

“Flavonoidid kaitsevad närvirakke kahjustuste eest ja parandavad omakorda mälu ja kognitiivseid funktsioone,” ütleb terviseekspert Erica Spiegelma.

Seetõttu on soovitatav lisada taldrikule flavonoide sisaldavaid toiduaineid – näiteks marju, punast kapsast, viinamarju, peterselli ja lehtkapsast.

Maga

Uni on üks lihtsamaid, kuid olulisemaid tööriistu. Kui me magame, aktiveerub aju lümfisüsteemi vastand, glüfpaatiline süsteem. See puhastab ajukude ja eemaldab jääkained. Mõned uuringud näitavad, et aju kliirensi halvenemine võib mängida olulist rolli aju degeneratiivsete haiguste, nagu Alzheimeri tõve, arengus.

Me vajame umbes seitse või kaheksa tundi kvaliteetset und öösel, et aju saaks end korralikult puhastada.

Räägi iseendaga

“Räägi,” õhutab Spiegelman.

Me mäletame asju paremini, kui kordame neid valjusti. Waterloo ülikoolis läbi viidud uuring näitas, et ettelugemine aitab sõnadel liikuda meie pikaajalisse mällu.

Kirjuta üles

Nii nagu häälega rääkimine, aitab asjade üles kirjutamine neid meeles pidada. Olgu selleks tööasjad, olulised ideed või isegi positiivsed mantrad – nende üleskirjutamine aitab ajul teavet säilitada.

“Kasulik võib olla ka piltide ja diagrammide joonistamine,” soovitab Spiegelman.

Mõtle välja sõnamängud

Kuigi see võib tunduda tobe, muudavad sõnamängud ja lühendid asjade meeldejätmise lihtsamaks.

“Nad aitavad muuta keerulised mõisted meie aju jaoks lihtsamaks, meeldejäävamaks. Akronüümide abil saate ka rohkem sõnu meelde jätta,” selgitab Spiegelman.

Harjuta mindfulness-i

Mindfulness ei ole pettus, vaid suurepärane vahend vaimu ja aju heaolu tagamiseks. Igapäevaelus kiirustades unustame asju kergesti, kuid teadlik kohalolek aitab keskenduda ja meeles pidada. Ja tähelepanelikkus ei pea alati tähendama tunde meditatsiooni, vaid seda saab praktiseerida väga väikeste tegudega igal pool ja igal ajal. Lõpeta hetkeks kuulamine ja ümbruskonna uurimine, olgu siis sörkjooksul, tööle sõites või kohvipausil olles.

Allikas: Poosh