fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Muuda oma ilurutiin 2022. aastal jätkusuutlikumaks

Jätkame jätkusuutlikkuse teemal. Teame, et kliimakriis on meie aja suurim väljakutse, kuid igaüks saab oma isiklike valikutega midagi muuta. See, mida ostad ja kui sageli ostad, mõjutab oluliselt keskkonda.

Ilutööstus on üks suurimaid saastajaid maailmas. Euromonitor Internationali andmetel müüdi ainuüksi 2018. aastal kogu maailmas 152,1 miljardit ühikut kosmeetika- ja hügieenipakendit, millest suurt osa ei tehta kunagi ümber. Õnneks on üha enam tarbijaid probleemile tähelepanu pööranud ja jätkusuutlikkus on muutunud nende ostuotsuse tegemisel üha olulisemaks teguriks. Samuti on tänapäeva turul nii palju vastupidavaid kaubamärke, et keskkonnateadlik tarbija ei pea tegema järeleandmisi kvaliteedis, valikus ega mugavuses.

“Paljud inimesed arvavad, et jätkusuutlikkuse põhimõtete järgimiseks peavad nad oma harjumustest loobuma, kuid tegelikult on küsimus vaid paremate alternatiivide leidmises,” selgitab säästva arengu ekspert Jhánneu ajakirjale Vogue.

Kolm eksperti räägivad ajakirjale, kuidas igaüks saab ise oma ilurutiini keskkonnasõbralikumaks muuta.

Kasuta kõike, mis sul on

“Kõige uueks tegemine on tavaliselt energiline tõuge ning säästvale eluviisile üleminekul tähendab see sageli mõtet, et asjade “õigeks” tegemiseks tuleb lahti saada kõigist vanadest kehvadest plastpurkidest ja osta uus. See pole nii. Julgustan inimesi alati töötama sellega, mis neil juba on. Esimene samm oma ilurutiini korrigeerimisel on enne asendustoote ostmist ära kasutada kõik, mis sul on,” tuletab meelde ökoloogilise elustiili asjatundja ja Give a Sh * t: Do Good. Live better. Save the Planet raamatu autor Ashlee Piper.

Kui leiad oma kapist midagi, mida sa ühel või teisel põhjusel kasutada ei saa, anna sellele näiteks koos sõbraga uus elu.

Osta eetilisemalt, keskkonnasõbralikumalt ja vähem

Valikuraskus võib tabada kosmeetikaosakonna lõputute riiulite ees. Siis soovitab Piper pöörata tähelepanu pakendile.

“Otsi toodet, millel on kompostitav, kergesti taaskasutatav, korduvtäidetav või korduvkasutatav pakend või mis veelgi parem, ilma pakendita,” ütleb Piper.

Plasti asemel eelistab Jhánneu vastupidavamaid ja kergesti taaskasutatavaid materjale nagu alumiinium, bambus ja klaas. Järgmine samm on toote koostisosade loetlemine. Selle mõistmine nõuab natuke teadmisi, kuid õnneks on tänapäeval Internetis saadaval palju tööriistu.

“Kui oled huvitatud toote puhtusest ja ohutusest, on EWG andmebaas hea tööriist,” soovitab Jhánneu.

Võimalusel vähenda keskkonnakoormust

Piper esitab sageli küsimuse: “Millal sa viimati seda huulepulka kasutasid?”

“Mulle meeldivad erinevad meigid, kuid me kasutame neid harva lõpuni.” Ta selgitab, et parim, mida keegi saab keskkonna heaks teha, on ühe toote valmimine enne uue ostmist.

Jhánneule meeldivad ka tooted, millel on mitu eesmärki.

“Vähem on rohkem! Püüan alati otsida tooteid, mida saaks kasutada rohkem kui ühel eesmärgil, näiteks põsepuna, mida saaks kasutada ka huultel.”

Mia Davis, Credo Beauty jätkusuutlikkuse asepresident, kutsub üles vältima ühekordselt kasutatavaid tooteid.

“Puhastuslappe kasutatakse vaid paar minutit ja neid ei saa taaskasutada. Need satuvad prügimäele ning kahjuks sageli risustavad keskkonda,” meenutab ta.

Seetõttu kutsub ta üles sellised ebavajalikud tooted arsenalist välja jätma ja selle asemel toetama ringlussevõetud materjale kasutavaid kaubamärke.

Taaskasuta ja täida

“Võimaluse korral peaksime pakendeid uuesti kasutama või uuesti täitma. See on suund, kuhu peaksime kõigis tarbekaupades liikuma,” ütleb Davis.

Turule tuleb pidevalt uusi kaubamärke, mis pakuvad korduvtäidetavaid pakendeid. Mõtle, kui palju materjali säästad, kui kasutad sama purki ikka ja jälle.

Põhitooted nagu šampoon, dušigeel ja kehakreem on hõlpsasti leitavad korduvtäidetavatena, näiteks kohaliku apteegi riiulilt.

Muuda terve vannituba keskkonnasõbralikumaks

Kosmeetika ei ole ainuke asi, mis sinu ilurutiinis keskkonda koormab.

“Vannituba on hea koht alustamiseks,” ütleb Jhánneu.

Vannituba on täis ühekordseid asju. Olgu selleks vatitupsud, tualettpaber või menstruatsioonitooted, kõigele leidub keskkonnasõbralikumaid alternatiive. Järgmisel ostul kaaluge näiteks korduvkasutatavaid puhastuspatju, roostevabast terasest karvaeemaldusvahendit, kuutopsi ja pakendamata seepi. Samuti soovitab Jhánneu minna üle tualettpaberilt keskkonnasõbralikumale variandile ja eelistada bideedušši.

Allikas: Vogue