fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Need väikesed teod aitavad 2022. aastal kaasa rohelisema moetarbimise suunale

Paljud meist annavad ambitsioonikaid uusaastalubadusi, mille eesmärk on muuta kõik uueks ühe hoobiga. Edukad muutused saavad aga tavaliselt alguse väikestest sammudest ja ehk oleks 2022. aasta alguses aeg olla realistlikum ja enda vastu armulikum.

Näiteks keskkonnaga seotud heateod võivad olla parimal juhul väga lihtsad. Nagu me teame, on moetööstus kliimakriisi üks suuremaid süüdlasi ja üks inimene võib tunda end ülemaailmse väljakutse ees jõuetuna. Küll aga on igaühel võimalus oma käitumist ise mõjutada ning ka väikesed muudatused võivad vähendada enda garderoobist tulenevat koormust keskkonnale. Võib-olla võiks selle aasta uusaastalubadus olla sama lihtne kui enne ostuotsuse tegemist riiete etiketti kontrollimine.

Kui säästlikum tarbimine on osa sinu tänavustest eesmärkidest, investeeri väikestesse muudatustesse, kuni need muutuvad rutiinseks. Ainuüksi riiete kanga valikul on keskkonnale tohutu tähtsus. Kaks praegu tekstiilitööstuses enim kasutatavat kangast – puuvill ja polüester, on ka suurimad saastajad. Kuigi puuvill on looduslik kiud, nõuab selle kasvatamine tohutul hulgal vett. Selle asemel on näiteks tencel palju keskkonnasõbralikum alternatiiv traditsioonilisele puuvillale. Tencel on tselluloosi muundamiskiud, mis on oma olemuselt biolagunev. See on tugev ja antibakteriaalne kiud, mis tundub isegi imeliselt siidine naha vastas. Nii et õpi lugema rõiva etiketti ja tuvastama, kas rõivas on toodetud säästvalt. Eetika on samuti omaette teema ja nõuab sageli veidi salatööd. Kiirmoeketid võivad oma rõivaid orgaanilisena turustada, kuid töötajate tingimuste osas on asi küsitletav. Kas rõiva valmistamisel on kasutatud lapstööjõudu või sunniviisilist tööd, selgub etiketilt harva, kuid kui rõiva valmistamise riik on kuulutatud arengumaaks, peaksid häirekellad helisema hakkama.

Üks suurimaid ökotegevusi, mida saad teha, on peatuda, et kaaluda oma ostlemist. Jõulujärgsed soodusmüügid ahvatlevad ostlema, kuid kui otsid säästlikumat tarbimist, siis ärge mõtle soodumüügil soetatud ostude pärast, mida järgmisel päeval kahetsed. Läbimõeldud ostlemine on kvaliteetne ja kestab kauem. Ja kui sa midagi tõeliselt armastad, kannad seda ka rohkem. Kui soovid oma süsiniku jalajälge oluliselt vähendada, peaksid kandma iga rõivast vähemalt 30 korda. Samuti pikendab pesu madalal temperatuuril ja ainult vajadusel pesemine selle eluiga. Kui sa enam riideid ei kanna, anneta või suuna need võimaluse korral taaskasutusse.

Kuigi väikesed teod üksi planeeti ei päästa, on nendest lihtne kinni pidada ja aja möödudes mõjutavad just igapäevased valikud sinu enda süsiniku jalajälge kõige rohkem.

Allikas: Glamour