fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Õpi uusaastalubadustest kinni pidama

Läheneme uuele aastale taaskord suurte ootuste ja plaanidega. Kindlasti on igaüks meist olnud veendunud selles, et see aasta tuleb parem kui eelmine. Paljud on andnud ka uusaastalubadusi ja seadnud endale järgmiseks aastaks ambitsioonikad eesmärgid.

Tegelikult annab koguni 60 protsenti inimestest uusaastalubadusi. Probleem on selles, et vähesed suudavad oma lubadusi täita. Elustiilileht Poosh tuletab meelde, et jätkusuutlike muutuste esilekutsumine eeldab enamasti terviklikku suhtumise muutust.

Pühendu

Poosh-i sõnul täitub vaid kaheksa protsenti uusaastalubadustest. Sageli on lubaduste murdmise suurim probleem see, et me ei kohusta ennast muutuma.

Jätkusuutlik muutus ei tule väljastpoolt, see saab alguse seest. Me ei saa eeldada, et meie käitumine üleöö võluväel muutub. Enamasti hakkab tahtejõud ühel hetkel hääbuma ja võib tulla isegi meelepetteid. Üksainus segaja ei ole aga põhjus alla andmiseks. Suurim erinevus edukate ja ebaõnnestunud muudatuste vahel on järjepidevus. Usu oma eesmärki ja pea kinni juba tehtud edusammudest.

Kasuta pöördepunkti jõudu

Sageli on muutuste tõukejõuks märkimisväärne sündmus. Olgu selleks siis suur tüli, haigus või lähedase surm – meid šokeeriv sündmus võib vallandada sisemise muutuse. Sellised pöördepunktid on võimas motivaator. Näiteks võivad traumeeritud lapse traumaatilised kogemused julgustada teda hilisemas elus edu saavutama, sest ta soovib tõestada, et teised on tema suhtes eksinud.

Igaüks saab elus pöördepunktide jõude rakendada ja kasutada neid edu saavutamise motivatsioonina.

Küsi endalt: miks?

Sinu uusaastalubadus on vähendada söödavate hõrgutiste arvu. Kellegi jaoks võib see õnnestuda suhteliselt valutult, aga kui sulle tundub, et see on väljakutse, siis pead endalt küsima, miks. Miks sa ei võiks olla maiustusteta?

Lubaduste täitmine on kaks korda raskem, kui keeldud tunnistamast kahjuliku käitumise taga peituvaid emotsioone. Võib-olla sööd maiustusi, kui sul on igav või oled stressis? Küsi endalt, miks käitud nii ja miks tunned vajadust muutuda. See on esimene samm püsivas muutuses.

Uusaastalubaduste järgimine nõuab palju tööd ja sisemisi muutusi. Kui oled kindlaks teinud, miks soovid või vajad muutust, on lihtsam otsusest kinni pidada.

Allikas: Poosh