fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Kas oled huvitatud “kuivast” jaanuarist? Motivatsioon ja õige suhtumine aitavad väljakutses kainusele kaasa

Aastavahetus tähendab loomulikult uusaastalubadusi ja paljud teevad otsuse alkoholitarbimist vähendada. Isegi kui alkoholiga tegelikku probleemi pole, hakkavad ka suhteliselt väikesed kogused regulaarsel tarvitamisel tervisele negatiivselt mõjuma. Kuiv jaanuar on mitmes mõttes tervist edendav projekt, kuid alkoholist täielikult loobumine võib tunduda üllatavalt keeruline.

Hilary Sheinbaum, raamatu The Dry Challenge autor, teab, kuidas püsida kaine 30 päeva või isegi palju kauem. Tema sõnul tõstab motivatsiooni see, kui tead, kui palju kasu on alkoholivabast jaanuarist meie kehale ja vaimule.

“On oodata mitmeid positiivseid füsioloogilisi muutusi, sealhulgas paranenud une kvaliteet, paranenud seedimine ja rohkem energiat – rääkimata majanduslikust kokkuhoiust,” jagab Sheinbaum Pooshi elustiili lehel.

Mis kõige parem, alkoholivaba jaanuari mõjud on sageli kaugeleulatuvad. Sussexi ülikooli uuringu kohaselt tarbisid osalejad, kes olid kuu aega kained, tõenäoliselt veel kaheksa kuud hiljem vähem alkoholi. Isegi kui alkoholi oleks tarbitud kohe peale jaanuari, tundis 80 protsenti küsitletutest end varasemast paremini kontrollituna. 76 protsenti ütles, et katse aitas neil paremini mõista oma joomisharjumusi.

Ilu ja tervis

Paljude jaoks on just tervis eksperimenteerimise peamiseks põhjuseks. Sheibaum juhib tähelepanu, et alkoholitarbimise vähendamisel pole mitte ainult otseseid tervisemõjusid, vaid ka kaudseid eeliseid. Näiteks on see suurepärane vahend kaalu langetamiseks, kuna alkohol ja magusad joogid annavad sageli tohutult palju kaloreid. Lisaks jookidest endist kogunenud kaloritele toob alkoholi tarbimine sageli kaasa ka muid halbu otsuseid toidu osas. Kellele ei oleks tuttav hilisõhtune või pohmellihommiku õudusunenägu.

“Olgem ausad: keegi ei igatse kell kolm öösel lehtkapsasalatit. Sel hetkel soovid lihtsalt pitsat ja friikartuleid,” ütleb ta.

Kui tervisemõju ei ole piisavalt suur motivaator, on hea meeles pidada, et alkohol mõjutab ka välimust. Raske alkoholitarbimine hakkab näos ilmnema; alkohol kuivatab nahka ja muudab naha elutuks. Sel juhul tulevad ka kortsud rohkem esile. Alkohol võib süvendada ka olemasolevaid nahahaigusi või isegi vallandada uusi probleeme. Sel juhul on alkoholist loobumine ainus viis olukorra parandamiseks.

“Võid avastada, et nahk näeb taas väga niisutatud ja särav välja,” lubab Sheinbaum kaine jaanuari tulemusena.

Reisile õige suhtumisega

Isegi kui kainuse kasulikkus on teada, võib üksi kaine olla osutuda keeruliseks, eriti kui teised jätkavad pidutsemist nagu varem. Pooshi näpunäide on meelitada sõpru väljakutsele. Nii säästad FOMO (fear of missing out) arvelt ja saad vajadusel oma sõpradelt tuge. Ja ühistest õhtustest pidudest ei maksa endiselt loobuda, sest alkoholivaba joogi valikuid on tänapäeval turul küllaga.

Eelkõige pea meeles, et küsimus on tasakaalu saavutamises kaines jaanuaris. See ei ole mõeldud raske sõltuvuse raviks, kuid on kasulik vahend näiteks siis, kui riigipühadel on joomine tihedamas muutunud. Kuiv jaanuar aitab sul enda joomisele tähelepanu pöörata ja õppida eemalduma kahjulikest harjumustest.

Allikas: Poosh